Rôzne

Správa TANAP oslavuje dvadsať rokov: Výťažkom z limbových šišiek pokrstili knihu o tatranskej prírode

Správa Tatranského národného parku (TANAP) oslavuje dvadsiate výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti jej pracovníci vydali knihu s názvom Príroda Tatier. Pokrstili ju výťažkom z limbových šišiek v kalvadose na Chate pod Soliskom vo Vysokých Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Správa TANAP oslavuje dvadsať rokov: Výťažkom z limbových šišiek pokrstili knihu o tatranskej prírode
Zdroj: Dnes24.sk

„Čitatelia v nej nájdu nové a cenné informácie o tatranskej prírode s množstvom je­dinečných fotografií, ktoré výstižne dopĺňajú texty. Knižka je akýmsi prierezom tatranskej krajiny a jej prírody v smere od skalných stien a snežných polí, cez hole a kosodrevinu, tatranské lesy až po najnižšie časti národného parku,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Kniha plná emócií a kvalitných fotografií

Kniha vyšla pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia vzniku novej Správy TANAP a na jej vzniku sa podieľalo množstvo ľudí, najmä pracovnici Správy TANAP, ktorí jej stránky zaplnili obrazovým a textovým materiálom. „Rozhodli sme sa dať verejnosti určité posolstvo o tom, čo Tatry pre nás ako zamestnancov znamenajú. Je to náš pohľad na naše pracovisko, na toto územie, ktoré je unikátne. Knižka je plná emócií a kvalitných fotografií jednotlivých strážcov pozbieraných za uplynulých takmer 20 rokov a som veľmi rád, že sa nám ju vďaka pomoci privátneho sektora podarilo vydať,“ konštatoval Majko.

Čitatelia sa v nej dozvedia o tunajšej živej a neživej prírode, napr. o kamzíkoch a svišťoch, medveďoch, vlkoch, hlucháňoch či sovách a ďatľoch. Zároveň sa dočítajú o limbe a kosodrevine, en­demických tatranských rastlinách, ta­tranských plesách a vodopádoch, významných tatranských štítoch, ale aj o histórii a vývoji územnej ochrany národného parku. Knižná publikácia je nepredajná a záujemcovia ju nájdu aj v PDF formáte na internetovej stránke Správy TANAP v časti TANAP špeciál.

Aj pre tých, ktorí Tatry nemôžu vidieť naživo

Prvého januára uplynie 20 rokov odvtedy, čo sa Správa TANAP odčlenila od Štátnych lesov TANAP a začala fungovať ako samostatná organizácia. Za toto obdobie sa ochranári snažili predovšetkým svoju prácu viac prezentovať na verejnosti. „Mojou snahou za deväť rokov na tomto poste bolo ponúknuť verejnosti čo najviac z toho vzácneho, čo tu máme. Pretože o prírode chcú vedieť aj ľudia starší, imobilní či škôlkari, ktorí nemajú takú možnosť vidieť to naživo. S tým súvisia aj naše aktivity v oblasti sprístupnenia života rastlín a živočíchov na internete prostredníctvom webkamier a iných technologických výdobytkov,“ upozornil Majko. Vďaka nim tak môžu ľudia na internete sledovať napr. pohyb orla krikľavého – Aničky či život bocianov bielych v ich hniezdach a ochranári zase monitorovať kamzíka a svišťa na území TANAP. Správa TANAP v tejto súvislosti zaznamenala návštevníkov stránky a živých prenosov zo 179 krajín sveta.

„Posúvame toto územie z hľadiska poznania a ochrany dopredu. Naším základným poslaním je, aby tí, ktorí prídu po nás, dostali zachované prírodné dedičstvo v pôvodnom stave, ako sme ho my získali po našich predkoch,“ uzavrel Majko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM