Slavo Petrus Iné športy

Správy zo zákulisia: Na Rallye Tatry príde aj dvojnásobný majster Európy

O víťazný pohár pre najlepšiu českú posádku zabojuje aj Jan Černý, talentovaný 26-ročný jazdec Mogul racing team.

Ilustračný obrázok k článku Správy zo zákulisia: Na Rallye Tatry príde aj dvojnásobný majster Európy
Foto: Slavo Petrus

Na svojom konte má okrem úspechov doma aj dva tituly majstra Európy 2WD (autá s jednou poháňanou nápravou) v roku 2010 a 2012. Niekoľko podujatí odjazdil v seriáli juniorských majstrovstiev Európy a juniorských majstrovstiev sveta. V Poprade sa predstaví so spolujazdcom Petrom Černohorským na Škode Fábia S 2000.

Honza začal s rally v šestnástich, ale už ako štvorročný to skúšal na buggyne, neskôr prišli skúsenosti s autokrossom a prechod do rallykrossu. Prvú súťaž v autokrose absolvoval na Peugeote 106 ako dvanásťročný. Jeho talent si všimli aj odborníci a v Pirelli si ho vybrali do WRC Academy, aby sa zúčastnil programu pre začínajúcich talentovaných jazdcov v rámci majstrovstiev sve­ta.

Rally mu učarovalo od detstva. V útlom veku sa chcú deti stať hasičmi, smetiarmi, policajtami, dievčatá princezničkami, či herečkami, ale on chcel iba rally. „Veľa motoristických odborníkov hovorí, že rally je kráľovnou motoristického športu a ja s tým úplne súhlasím, Iba v rally sa môžete dostať do toľkých situácií, ktoré by jazdca v inej disciplíne určite nepostretli. Na tomto športe mám rád jeho rýchlosť a adrenalín v ňom, ale čo ma fascinuje najviac je práve jeho rôznorodosť. Jazdí sa na rôznych povrchoch, na rôznych kontinentoch,“ povedal Jan Černý.

Nikdy sa netajil tým, že by rád okúsil, ako chutí štart na majstrovstvách sveta a uvedomuje si, že sa to dá dosiahnuť iba trpezlivosťou a malými krôčikmi vpred. „V roku 2016 máme veľmi podobný plán ako v minulej sezóne. Urobíme všetko preto, aby sme sa v seriáli majstrovstiev Českej republiky dostali do TOP 3 v konečnej klasifikácii. Samozrejme, že chcem odjazdiť aj niekoľko podujatí mimo ČR. Veľkou výzvou pre mňa a pre celý náš tím je účasť na Rallye Tatry 2016. Keď sa v Česku hovorí o rally na Slovensku, každému sa vynoria slávne preteky pod Vysokými Tatrami,“ dodal český jazdec.

Na Slovensku sa pred dvoma rokmi predstavil na Rally Lubeník. Pod Tatrami to bude jeho druhá účasť na slovenských tratiach. „Sme vo veľkom očakávaní. Vôbec nepoznáme trate, po ktorých vedú rýchlostné skúšky. Uvedomujeme si, že v Poprade budú štartovať silnejšie vozy ako naša S 2000. Veľmi radi si zmeriame sily s R 5-kami a WRC-čkami. Chceme sa popasovať o čo najlepší výsledok s takými jazdcami akými sú Drotár, Melichárek, Grzyb, Valoušek a ďalší, aj keď prichádzame, na rozdiel od konkurencie, do neznámeho prostredia. Každá absolvovaná súťaž posádke a celému tímu prináša množstvo poznatkov a skúseností, ktoré chceme zúročiť. Chceme si rally užiť a ukázať sa v čo najlepšom svetle,“ predstavil svoje ciele J. Černý.

Súťažná dvojica Jan Černý – Petr Černohorský patrí do tímu významného partnera tohtoročnej Rallye Tatry Mogul Racing Team.

Tohtoročný 43. ročník legendárnej Rallye Tatry sa uskutoční v dňoch 22. – 23. júla a opäť bude súčasťou Majstrovstiev Slovenska v rally (MSR), Slovenského rally pohára (SRP), RallyLegend, jej súčasťou je aj Rallyškola a zároveň pôjde o národné podujatie s povolenou zahraničnou účasťou.

Správy zo zákulisia: Na Rallye Tatry príde aj dvojnásobný majster Európy
2
Galéria
Foto: Slavo Petrus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM