Martin Sýkora Správy

Štadión bude! Zatiaľ ho Kežmarčania nepostavili, dôvodov je viacero

Zbúranie kežmarského zimného štadióna a okolnosti, ktoré to sprevádzali majú mnohí ešte v čerstvej pamäti. Miestni však svoj hokejový stánok mať chcú a aj budú.

Ilustračný obrázok k článku Štadión bude! Zatiaľ ho Kežmarčania nepostavili, dôvodov je viacero
Zdroj: TASR

Práce na zimnom štadióne v Kežmarku by sa mali začať v tomto roku. Ako uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák, projektová dokumentácia na vytvorenie multifunkčnej haly je hotová, v nasledujúcich dňoch by sa mala spustiť súťaž na dodávateľa prác.

Štadión bude už čoskoro

Oproti pôvodným plánom budú pozmenené aj rozmery ľadovej plochy, a to z pôvodných 27 krát 60 metrov na 26 krát 61 metrov, čím nadobudnú charakter plochy typickej pre kanadsko-americký štýl hokeja. Hoci kežmarský primátor avizoval ešte vo februári 2016 po výjazdovom rokovaní vlády v Kežmarku, že zimný štadión bude stáť do roka a do dňa, nestalo sa tak.

„Výstavbu pribrzdilo aj vyrovnanie vzťahov z minulosti. Na druhej strane sme čakali aj na dotáciu. V tejto chvíli môžem konštatovať, že peniaze máme na účte,“ vysvetlil primátor.

Ako uviedol Ferenčák, ďalším dôvodom omeškania je aj zmena zámeru stavby. Po novom nepôjde čisto iba o zimný štadión, ale vznikne multifunkčná športová hala. Slúžiť bude nielen na športové podujatia, ale i na kultúrne udalosti či na organizovanie koncertov.

„Po hĺbkovom audite sme zistili, že napríklad ľadová plocha má chladenie, no to má už 15 rokov. A tu sme tiež zvažovali, či necháme pôvodné alebo ho vymeníme. To sú veci, ktoré proces predlžujú,“ vysvetlil primátor. Zimný štadión bude zároveň vybudovaný aj ako nízkoenergetický. „Ak všetko pôjde tak, ako má, tak štadión by mal byť dokončený do konca roka,“ uzavrel primátor.

Zimný štadión v Kežmarku chce mesto po rokoch chátrania znovu oživiť
8
Galéria
Zdroj: TASR

Kežmarčania už 5 rokov bez ľadu

Štadión ostal rozostavaný a nefunkčný po neúspešnej Zimnej deaflympiáde 2011 vo Vysokých Tatrách. Samospráva Kežmarku na jeho dobudovanie nemala v minulosti potrebné financie. Radnica na tento účel získala vo februári 2016 počas výjazdového rokovania vlády v Kežmarku príspevok vo výške jedného milióna eur. Ďalší takmer milión eur použije mesto z vlastného rozpočtu. Na tento zámer ešte v apríli 2015 zriadila samospráva aj dobrovoľnú zbierku. Podľa aktuálnych informácií zverejnených na internetovej stránke mesta sa podarilo vyzbierať zatiaľ 1924 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM