Martin Sýkora Správy

Sťahovanie firmy pod Tatry: V Kežmarku nájdu prácu ďalší

Firma Hengstler plánuje presunúť výrobu. Kežmarskí poslanci schválili predaj pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Sťahovanie firmy pod Tatry: V Kežmarku nájdu prácu ďalší
Zdroj: Dnes24.sk

Na mestskom zastupiteľstve konanom 22. júna kežmarskí poslanci odsúhlasili predaj pozemkov pre firmu Ingosing s.r.o.. Zámerom je výstavba nových výrobných priestorov a presun výroby firmy Hengstler z Nemecka na Slovensko. Záujem bude o inžinierov, THP aj výrobné sily.

„V priebehu nadchádzajúcich 12 až 18 mesiacov dôjde k presunu výroby počítadiel a tlačiarní z Nemecka do Kežmarku. V pláne je presunúť celú výrobu počítadiel a tlačiarní s výnimkou niektorých špecifických výrobných jednotiek, ktoré môžu zostať v Nemecku,“ uviedol počas prezentácie na zastupiteľstve generálny riaditeľ spoločnosti Hengstler Marcel Drgala. Ako povedal, súčasné priestory kapacitne nepostačujú plánovanému vyššiemu objemu výroby.

Výstavbu bude realizovať developer a spoločnosť si bude budovu s pozemkami dlhodobo prenajímať. Stavebné práce by mali začať na jeseň tohto roku s plánom ukončenia do začiatku leta 2017. Investícia vo výške niekoľko miliónov eur sa má realizovať z vlastných finančných zdrojov, bez účasti štátu. Mesto Kežmarok už vyše roka rokovalo s predstavenstvom o plánovanom zámere. V dôsledku avizovaných zmien pribudne v Kežmarku približne 40 až 50 pracovných miest. Pôjde o pracovné miesta vo výrobe, ako i o miesta v nevýrobných a obslužných oblastiach.

„Je to pozitívna správa pre Kežmarčanov. Táto investícia zastabilizuje prácu už existujúcim 300 miestam a zároveň vytvorí pracovné podmienky pre ďalších 50 ľudí. Medzi priority mesta patrí zvýšenie zamestnanosti v meste, preto považujem rozhodnutie poslancov o odpredaji pozemkov na výstavbu hál za správne“, povedal primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák. Nové pracovné pozície začnú obsadzovať už onedlho – od júla tohto roka. Prvotný záujem bude o THP zamestnancov, najmä o inžinierske pozície, ktoré si vyžadujú niekoľkomesačné zaškoľovanie. Najneskôr do konca druhého štvrťroku 2017 chcú prijať ostatných výrobných pracovníkov.

Firma Hengstler v Kežmarku pôsobí už 20 rokov. Aktuálne zamestnáva 301 pracovníkov a je vedúcim výrobcom priemyselných komponentov pre aplikácie počítania a riadenia, ako sú počítadlá, časovače, rotačné snímače, priemyselné a teplotné regulátory, relé, tlačiarne a strihače.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM