Peter Handzuš Rôzne

Stane sa vízia cyklotrasy okolo Tatier realitou?

Roky sa na poľskej i slovenskej strane Tatier hovorí o ambicióznom pláne. Prepojiť poľskú a slovenskú stranu spoločnou cyklotrasou sa zatiaľ nepodarilo. Pripravuje sa slovensko-poľská iniciatíva, ktorá má za cieľ dostať na tento projekt peniaze z EU.

Jedným z nosných bodov rokovania dnešného výročného kongresu Euroregiónu Tatry bolo pracovné stretnutie komisií pripravujúcich založenie slovensko-poľského Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) tatranského regiónu, ktoré by sa malo stať realitou v máji budúceho roka.

Prvým nosným projektom EZÚS-u by mal podľa neho byť dlhoročná veľká idea budovania cyklotrasy okolo Tatier. „Žiaľ, slovenská i poľská strana mešká v príprave všetkých podkladov a dokumentov nového programového obdobia 2014 – 2020, preto som realista, že prostriedky k nám začnú prúdiť až po roku 2015. No dovtedy sa treba zodpovedne nachystať, aby sme mohli rýchlo žiadať financie z balíka vyčleneného na územnú cezhraničnú spoluprácu,“ pokračoval.

// „EZÚS bude väčšou možnosťou na získavanie prostriedkov pre pripravené aktivity a projekty miest a obcí. Predovšetkým sa však vytvorí nový slovensko-poľský právny subjekt, lebo teraz táto spolupráca funguje sólo na slovenskej a sólo na poľskej strane a je viac menej neformálna. Samostatný právny subjekt sa bude môcť priamo uchádzať o peniaze z EÚ, ale aj z iných zdrojov,“// vysvetlil predseda slovenskej časti komisie, primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Predseda poľskej časti komisie Boguslav Waksmundzki vyzdvihol, že konkrétnym symbolom vzájomnej ústretovosti a úprimnej ochoty spolupracovať je dohoda na sídlach novovznikajúcej organizácie. „Podelili sme si to bratsky, zhromaždenie ako najvyšší orgán bude zasadať v Kežmarku a riaditeľská kancelária bude v Nowom Targu. Spoločne pripravujeme dva zásadné dokumenty, dohovor na samotné založenie EZÚS-u a stanovy na určenie vnútorných pravidiel. Vkladáme doň veľkú nádej, že najmä menším obciam zjednoduší prístup k eurofondom,“ spresnil.

„EZÚS bude nástrojom, ktorý vzniká na základe práva EÚ. Preto predpokladáme, že bude silným a vážnym partnerom aj pre slovenskú či poľskú vládu. Naša spolupráca potrebuje získať rešpekt a akceptáciu a takýto samostatný právny subjekt to umožní, jednak ju skvalitní a dostane viac do konkrétnych politík v obidvoch republikách. Naše očakávania sú veľké,“ doplnil Bieľak.

„Žijeme v dobe, keď peniaze hýbu svetom, ale spolupráca nie je len o ich získavaní a úspešných či neúspešných projektoch. Euroregión Tatry funguje už takmer celé dve desaťročia a už veľakrát dokázal, že dobrá spolupráca je aj o niečom inom,“ dodal primátor Spišskej Belej.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM