Webnoviny - Rôzne

Starostovia a primátori budú mať od júna nižšie platy

Pripomienky prezidenta Ivana Gašparoviča k novele zákona o platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest plénum akceptovalo. Hlavou štátu vrátenú normu na opätovné prerokovanie schválilo v dnešnom hlasovaní aj s nimi.

Foto: SITA/Rastislav OvšonkaBRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Pripomienky sa týkali spôsobu textovania výpočtu trojmesačného odstupného, ktoré prináleží starostom a primátorom riadiacim obec či mesto vyše pol roka. Tí, ktorí sú vo funkcii kratšie, nárok na odstupné nemajú.

Parlamentnom pôvodne schválený text normy bolo možné vykladať aj tým spôsobom, že pri odstupnom ide o priemer troch rokov, prezident to spresnil tak, že ide o priemer troch mesiacov. Novela zákona nadobudne účinnosť od 1. júna.

Starostom a primátorom podľa opätovne schválenej normy klesnú základné platy o desať percent, pričom ich zákonnú mzdu im bude môcť zastupiteľstvo zvýšiť maximálne o 70 percent. Zároveň ruší možnosť udeľovať starostom a primátorom odmeny.

Odstupné po šiestich mesiacoch

Odstupné po vypršaní mandátu bude po novom trojmesačné a to len v prípade, že starostovia a primátori svoju funkciu vykonávali aspoň šesť mesiacov. Ak boli vo funkcii kratšie, na odstupné mať nárok nebudú. Po novom budú musieť byť zvýšené platy písomne uvedené v zápisnici v presnej výške v eurách. V tých obciach a mestách, ktoré budú v ozdravnom režime alebo v nútenej správe, poslanci miestneho zastupiteľstva nebudú môcť starostom a primátorom zvyšovať platy a bude im patriť len základná mzda vyplývajúca zo zákona.

Schválená novela sa dotýka aj terajších starostov a primátorov. Do dvadsať dní od účinnosti nového znenia musia zvolať zastupiteľstvo, aby im priznalo plat v medziach predpísaných novelou, ak sa tak nestane, bude im prináležať len minimálna mzda podľa zákona.

V obciach do 500 obyvateľov bude môcť zastupiteľstvo znížiť plat starostu so súhlasom starostu až na nulu a znížiť tak povinné platby obciam, ktoré majú rozpočtové ťažkosti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM