Rôzne Tlačové správy

„Starý gympel“: Vsadili aj na jazyky, majú najlepšiu študentku angličtiny na Slovensku

Ani sa tomu nechce veriť. Sedemnásťročná sextánka Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade Katarína Krupková sa už druhýkrát stala celkovou víťazkou olympiády v anglickom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku „Starý gympel“: Vsadili aj na jazyky, majú najlepšiu študentku angličtiny na Slovensku
Zdroj: Gymnázium Kukučínova Poprad

Na celoštátnom finále 28. ročníka tejto tradičnej predmetovej súťaže v Bratislave ako suverénna víťazka krajského kola jasne zdolala celú slovenskú elitu v tomto azda najpoužívanejšom svetovom jazyku. „Vyhrala som už pred tromi rokmi, vtedy som však súťažila ešte v kategórii základných škôl. Teraz to bolo oveľa ťažšie. Náročnosť aj konkurencia s vekom rastie,“ hovorí „starogympláčka“.

Pritom s angličtinou sa prvýkrát stretla až v rámci vyučovania v treťom ročníku základnej školy. „Už vtedy som sa hrávala hry na počítači, veľa som chodila na internet. Veľa textov tam bolo práve v angličtine, chcela som im rozumieť,“ s úsmevom vysvetľuje svoju motiváciu, prečo sa s takou vehemenciou zahryzla práve do štúdia jazyka.

Intenzívnejšie sa mu však začala venovať až po príchode na „starý gympel“, kde si jej talent všimla učiteľka angličtiny Tatiana Valigurová. Práve pod jej vedením si po prvýkrát vybojovala honor najlepšej študentky angličtiny na Slovensku. Momentálne ju pripravuje Andrea Kozubíková. „Je to nespočítateľné množstvo spoločne strávených hodín. Riešili sme napríklad testy z predchádzajúcich rokov, na ktorých mi pani učiteľka vysvetľovala gramatické javy, ale aj rozširovala slovnú zásobu. Keďže jednou časťou súťaže je aj vymyslieť na základe obrázka pútavý príbeh, prešli sme desiatky rôznych vzorov. Bolo to naozaj ťažké, ale prinieslo to ovocie. Je to asi môj najväčší úspech v živote,“ neskrýva radosť Katka Krupková.

Vsadili aj na jazyky, majú najlepšiu študentku angličtiny na Slovensku
4
Galéria
Zdroj: Gymnázium Kukučínova Poprad

V angličtine sa zdokonaľuje aj na jazykovej škole. Priznáva sa, že rada pozerá anglické filmy a seriály v pôvodnom znení. „Ale najväčšou pomocou sú pre mňa určite knihy v angličtine,“ odkrýva podstatu svojich úspechov a hneď dodáva: „Mala som trochu strach z ústnej časti, ktorá spočívala v rozhovore s rodeným Angličanom. Mojou úlohou bolo presvedčiť ho, že v lete by sme mali ísť robiť dobrovoľnícke práce. On však ´akože´ chcel ísť na brigádu, aby si zarobil na nový telefón. Bolo to zaujímavé aj zábavné. Nakoniec som ho ale presvedčila…“ smeje sa študentka „starého gympla“, ktorej do maturity ostávajú ešte dva roky.

„Čo potom? Ešte ja sama to presne neviem. Zaujíma ma informatika. Rada by som študovala nejaký študijný program v angličtine, ale nemusí to byť v anglicky hovoriacej krajine. Ešte mám čas rozmýšľať…“ uzavrela Katka Krupková.

Jej úspech je jedným z dôkazov, že na Gymnáziu na Kukučínovej ulici výučba cudzích jazykov kvalitatívne stúpa. Ďalšími potvrdeniami sú víťazstvá „starogymplákov“ na krajských kolách olympiád vo francúzštine a ruštine. Celoštátne finálové kolá v týchto jazykoch sa uskutočnia v máji.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM