Peter Handzuš Rôzne

Štát chce zákonom ovládnuť činnosť obecných a mestských polícií

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta návrh zákona o obecnej polícii z dielne ministerstva vnútra. Podľa združenia sa ním neprimerane zvyšuje zásah štátu do procesu riadenia a činnosti obecných a mestských polícií. ZMOS to vníma ako snahu o

Združeniu sa tiež nepozdáva, že návrhom štát otvára peňaženky miest a obcí. „Štát chce navrhovaným zákonom otvoriť peňaženky miest a obcí, ktoré budú musieť platiť externým vzdelávacím agentúram pravidelné preškoľovanie svojich vlastných policajtov,“ zdôraznil predseda Sekcie verejnej správy ZMOS a primátor mesta Spišská Belá Štefan Bieľak.

Dodal, že ZMOS rovnako nesúhlasí s neprimeraným zvyšovaním zásahu štátu cez ministerstvo vnútra do procesu riadenia a činnosti obecných a mestských polícií. „Vnímame to ako snahu o ovládnutie činnosti týchto polícií. Avšak obecné polície nie sú a nemajú byť zložkami štátnej polície,“ zdôraznil.

ZMOS žiada návrh zákona stiahnuť z legislatívneho procesu a pripraviť nový, ktorý bude zohľadňovať pripomienky združenia. V medzirezortnom pripomienkovom konaní ich vznieslo 28. Podľa ZMOS-u je potrebné hľadať riešenia a návrhy, ktoré budú viesť ku skvalitneniu činnosti mestských polícií, avšak bez väčších finančných zaťažení miest a obcí. „Uvítali by sme však širšiu diskusiu a schválenie zákona až po marcových parlamentných voľbách,“ uzavrelo združenie v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Michal Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM