Peter Handzuš Rôzne

Štát podporí miestny cestovný ruch podľa vybratých príspevkov a daní

V rámci novely zákona o cestovnom ruchu sa štát zaväzuje podporovať krajské a oblastné združenia cestovného ruchu v pomere 1 k 1.

Podmienkou, ktorá umožní vznik takýchto dobrovoľných organizácií, má byť minimálne 50.000 prenocovaní v ubytovacích zariadeniach za rok. „Dotácie zo strany štátu budú 1 k 1 ku vybratým členským príspevkom,“ povedal na dnešnom brífingu generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy Stanislav Rusinko.

Kým na jednej strane sa bude výška spolufinancovania štátu odvíjať od celkovej sumy príspevkov samosprávy, podnikateľských a iných subjektov, na strane druhej ju bude limitovať objem vybratých daní. „Hranicou pre takúto podporu nebudú fiktívne čísla, ale objem, ktorý je vybratý na dani za prenocovanie v danom regióne, respektíve subjektu, ktorý sa uchádza o takúto pomoc,“ vysvetlil šéf Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Ján Figeľ (KDH).

Ako spresnil Rusinko, strop dotácie bude pre oblastné organizácie 90 % vybratej dane za prenocovanie a v prípade krajských organizácií to bude 10 % vybratej dane za ubytovanie v predchádzajúcom období za celý kalendárny rok. „Ak priznajú dane a odvedú ich štátu, štát ich vráti tam, kde výkon nastáva,“ podotkol Figeľ.

Tento týždeň sa začínajú v parlamente rokovania o novele zákona o cestovnom ruchu. Platiť by mala od 1. decembra 2011. Vtedy môžu začať reálne vznikať a registrovať sa oblastné združenia na MDVRR SR. Tie by mali spojiť záujmy obcí, krajov a súkromného sektora a prostredníctvom takzvaného destilačného manažmentu priniesť kvalitatívne zmeny v cestovnom ruchu na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM