Monika Vengrínová Rôzne

Stovka nablýskaných Mercedesov na našich cestách: Majitelia predviedli svoje tátoše luxusnej značky

Pätnásty zraz majiteľov áut značky Mercedes Benz sa tento raz konal priamo pod štítmi našich veľhôr. Stoštyri nádherných áut od veteránov po najnovšie modely luxusnej značky zaplnilo Vysoké Tatry. Účastníci zrazu však nevynechali ani Pieniny a skvelý víkend zavŕšili spanilou jazdou.

Ilustračný obrázok k článku Stovka nablýskaných Mercedesov na našich cestách: Majitelia predviedli svoje tátoše luxusnej značky
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Mercedes Benz Tour zorganizoval Mercedes Benz Club Slovensko už po pätnásty raz, a to pri príležitosti pätnásteho výročia medzinárodného uznania tohto združrnia v rámci Mercedes Benz Clubu. „Je to oslava tejto značky a koná sa preto, lebo máme chuť ukázať na trati to najlepšie. Tento rok máme zaregistrovaných 104 áut, pričom každé z nich absolvovalo cestu do Pienin. Počas nej museli účastníci dodržiavať pravidlá cestnej premávky a vykonať päť nútených zastávok, kde odčítavali údaje v danej lokalite, napr. nadmorskú výšku alebo vzdialenosť cyklistického chodníka,“ vysvetľuje pravidlá jazdy účastníkov zrazu jeden z organizátorov Jozef Ertel a dodáva, že v Červenom Kláštore čakala všetkých plavba na pltiach po Dunajci.

Najluxusnejšie modely v hodnote 170-tisíc eur

Páry, rodiny, priatelia, deti i psy. Posádky jednotlivých áut boli skutočne rôznorodé. Do Tatier si prišli oddýchnuť a najmä ukázať svojho tátoša stovky ľudí nielen z celého Slovenska, ale i z Čiech, Poľska, Maďarska, Rakúska a Nemecka. „Tieto zrazy sú jednoducho hobby. Je to stretnutie s ľuďmi, ktorých už poznáte, rozhovory o týchto mašinách, o našej záľube a tiež strávenie pekného víkendu. Ja som veľký fanúšik značky Mercedes, mal som ich už asi dvadsať,“ prezradil Bohdan Kaleta z Třince, ktorý tento rok prišiel na krásnom modeli z roku 1984, ktorého hrdým majiteľom je už osem rokov. „Urobil som na ňom menšiu reparáciu a od tej doby jazdí bez akýchkoľvek problémov či porúch,“ pochválil sa.

Jeho veterán však nepatril na zraze k tým najstarším. Dva vzácne kúsky pochádzali z roku 1962, to najstaršie auto, ktoré malo prísť a vyrobené bolo už v roku 1935 však napokon nedorazilo. Jeho majiteľ, ktorý si pred zrazom zlomil nohu, bol nútený priviezť sa do Tatier v inom aute s automatickou prevodovkou. I keď najvzácnejšie a najdrahšie sú práve staručké veterány, svojou cenou sa nedali zahanbiť ani novinky z minulého roka. Tie najdrahšie a najluxusnejšie modely sa šplhali do závratných výšok približne 170-tich tisíc eur.

Pohrebný voz značky Mercedes

Nechýbali však ani originálne kúsky, akým bol napríklad pohrebný voz. Ten si jeho majiteľ zháňal dva roky. „Chcel som originálnejšie auto, preto som hľadal buď sanitku alebo pohrebák. Dal som si inzerát, ale trvalo to dva roky, lebo zohnať takéto auto je problém,“ šokoval Ján Kaučík z Hlohovca, ktorý je jeho hrdým majiteľom už viac ako päť rokov. Zvláštne pocity vraj nemá: „Ja pozerám pred seba a predo mnou je to úplne normálne auto, nič ma nemáta,“ usmial sa mladý muž, ktorý si zraz prišiel užiť so svojou priateľkou. Malú, niekoľkodňovú dovolenku v Tatrách si ale pochvaľovali všetci účastníci. Veď výber miesta nebol podľa organizátorov náhodný. „Išlo o demonštráciu spojenia krásy vozidiel a krásnej prírody,“ uviedol Ertel. Tá očarila i mladú majiteľku Mercedesu s bratislavskou ešpézetkou.

Obrovský dojem urobila príroda

„Tento kraj je nádherný. Cestu sme si veľmi užili, príroda je úplne úžasná. Aj atmosféra je výborná. Mám veľmi veselú posádku, takže je to super. Na tomto zraze som prvý raz, ale je to veľmi dobre zorganizované,“ pochvaľovala si Miroslava Ryšková. Prírodné krásy nášho regiónu ohúrili i manželský pár z Prievidze. „Máte to tu krásne. Cesta bola plná zážitkov a keď sme mali strechu dole, úplne sme s tou prírodou žili,“ tešil sa Jozef Schnierer.

Na krásnom novom modeli prišla i mladá rodinka z Nitry. „Cesta bola dobrá, i keď trošku pršalo, potom však prestalo a bolo to ešte lepšie. My sme pôvodne mali prísť štyridsaťročným autom, ale keďže sa na poslednú chvíľu pokazilo, museli sme ho nechať doma a prísť týmto novším. Ale značke Mercedes Benz sme verní,“ dodal otec rodiny Bratovej.

MB Tour 2014
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
MB Tour 2014
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM