Peter Handzuš Rôzne

Štrajk učiteľov zatiaľ nebude

Školskí odborári zatiaľ nebudú na Slovensku vyhlasovať štrajk učiteľov. Plánujú najprv rokovať s vládou a v prípade nesplnenia ich podmienok avizovali zvolanie mimoriadnej rady odborového zväzu a vyhlásenie štrajku.

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) však verí, že k tomu nedôjde. „Úspešné krajiny fungujú aj preto, že sa rokuje za stolom a že sa neprenesú spoločenské problémy do ulíc, a že sa neriešia v uliciach, lebo myslím si, že sa v uliciach nevyriešia,“ povedal po dnešnom rokovaní so školskými odbormi v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách.

Šéf rezortu si myslí, že požiadavky učiteľov sú celkom rozumné, avšak v súčasnosti je ťažké ich plniť v plnej miere. „Chceme zvyšovať platy učiteľov, od budúceho roku by to malo byť až o 5,7 percenta, čo je dosť vysoký nárast na situáciu, v akej sa krajina nachádza,“ konštatoval.

„Ja som na tému štrajku zopakoval, že požiadavky sú rozumné, ale štrajky nevedú k dobrému spravovaniu krajiny, nakoniec to môže viesť k tomu, že vláda začne vyplácať peniaze na dlh,“ povedal Jurzyca. Učitelia okrem zvýšenia platov žiadajú aj to, aby sa zvýšil balík peňazí pre školstvo a aby tak Slovensko dobehlo krajiny Európskej únie. „Chceme zvyšovať peniaze do školstva, aj sa to deje. Vo všetkých ďalších rokoch volebného obdobia je rezort školstva v prvej trojke, štvorke, päťke zo všetkých 16 rezortov, je to priorita vlády,“ konštatoval minister.

Rokovanie odborov naďalej pokračuje, avizovali, že okrem ministra chcú rokovať aj s premiérkou. „Máme v pozornosti, že je tu ochota vlády rokovať a predpokladám, že rada bude túto okolnosť brať na vedomie pri rozhodovaní,“ povedal podpredseda odborového zväzu Jozef Lužák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM