Monika Vengrínová Tlačové správy

Strana Šanca: Základňa NATO zvýši bezpečnosť našej krajiny a jej občanov

Už 11 rokov je Slovenská republika členským štátom Severoatlantickej aliancie, ktorej úlohou je, okrem iného, i chrániť svojich členov. Do dnešného dňa však na našom území nemáme členskú základňu. Strana Šanca jej vybudovanie preto bude podporovať. Podľa jej členov totiž zvýši našu bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Strana Šanca: Základňa NATO zvýši bezpečnosť našej krajiny a jej občanov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Som z generácie, ktorá do dospelosti vyrástla v krajine okupovanej ruskou armádou. V strane Šanca preto chceme povedať „Pamätáme si a nedopustíme, aby sa to stalo znova“,“ uviedla predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová a dodala, že niečo podobné, ako pred 47 rokmi u nás, sa deje práve teraz i na Ukrajine, kde Krym a ďalšie časti územia obsadili ruskí vojaci.

„Je veľmi nebezpečné, ak politici budú brať bezpečnosť našej krajiny na ľahkú váhu. Máme šťastie a výhodu v tom, že sme súčasťou NATO, ktoré nás chráni a bráni v tom, aby sa ruské vojská posunuli ešte o kúsok ďalej,“ objasnila Babitzová.

Ako ďalej uviedla, z východných členských krajín NATO sme však jedinou krajinou, ktorá nemá základňu NATO, preto ju strana Šanca bude ako v parlamentných voľbách, tak i po nich presadzovať. „Budeme presadzovať posilnenie obranyschopnosti Slovenska a budeme sa zasadzovať o to, aby na obranu našej krajiny išli až dve percentá HDP. Koniec-koncov, viažu nás k tomu naše záväzky ako člena NATO. Tieto peniaze by mali ísť na modernizáciu techniky a na zvýšenie bojaschopnosti našej armády tak, aby to pomohlo zvýšeniu bezpečnosti našej krajiny,“ vysvetlil poslanec Národnej rady SR a zároveň člen strany Šanca Viliam Novotný.

Podľa neho strana Šanca bude aktívne presadzovať, aby na Slovensku bola základňa NATO. Kde však bude stáť, záleží aj na tom, ako bude postavená a posilnená kolektívna obrana stredo a východoeurópskych členských krajín NATO. Už dnes máme na Slovensku viacero aliančných štruktúr, vojenská prítomnosť vrátane potrebnej techniky a personálu by podľa Šance zvýšila bezpečnostné garancie pre našu krajinu i celý región.

„Vieme si predstaviť, že by sa na vojenskej leteckej základni v Prešove usídlila letka vrtuľníkov NATO. Okrem zvýšenia našej bezpečnosti by to určite prospelo aj samotnému regiónu,“ myslí si Babitzová, ktorá je presvedčená, že NATO je dáždnik, pod ktorým je naša krajina schovaná a v bezpečí a pod ktorým by, ak chce byť zodpovedná voči svojim občanom, rozhodne mala ostať, nakoľko bez členstva v NATO by sme boli ohrozovaní z ktorejkoľvek strany.

„Sme presvedčení o tom, že základňa NATO pomôže bezpečnosti tejto krajiny, aby sa u nás už nikdy nezopakoval 21.august 1968 a aby sa tu nestalo to, čo sa momentálne deje na Ukrajine,“ dodal Novotný.

PR – Za obsah zodpovedá objednávateľ

Šanca v Poprade
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM