Martin Sýkora Rôzne

Strážske hry pobavili: Súťaž popradských klubov bola plná zábavy

Po zrušení zapaľovania jánskej vatry sa tejto peknej udalosti ujali v popradskej mestskej časti Stráže. Celý deň bol venovaný rodinám, súťažiam, starším i mladším.

Ilustračný obrázok k článku Strážske hry pobavili: Súťaž popradských klubov bola plná zábavy
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Nie je to až tak dávno, čo sa Popradčania vždy v júni tešili na zapaľovanie jánskej vatry a s tým spojené kultúrne podujatie. Už skoro desaťročie však táto tradícia Popradčanom chýba. Jedna z najmenších popradských mestských častí sa vatry ujala a zapojila ju do akcie s názvom Strážske hry. Začalo sa dopoludnia programom pre deti. Na strážskom ihrisku deti zabával Ujo Ľubo a animátorky, ako aj kone, na ktorých sa dalo povoziť.

Program prepletený vystúpeniami ľudových a folklórnych súborov svojim vstupom obohatila aj jubilujúca Popradčanka – dychovka, ktorá oslávila 20 rokov. Po stretnutí starých a mladých Stražanov vo futbalovom stretnutí prišiel prvý hlavný bod program – Strážske hry, ktoré vždy lákajú netradičnými disciplínami.

„Dnes sme pripravili pre súťažiacich hod vidlami do diaľky, prekážkový beh s fúrikom, preťahovanie lanom, 10-minútový futbal a pitie piva na čas,“ potvrdil zaujímavosť Strážskych hier ich organizátor, moderátor, poslanec MsZ a Stražan telom i dušou Rudolf Kubus. Bolo čo piť a bolo čo jesť. „Máme samozrejme pre ľudí guláš, ale aj výbornú držkovú i kapustovú polievku, kvôli ktorej sme objednali aj WC, ktoré je tam – vzadu,“ vtipne vysvetlil Kubus.

Do hier sa zapojili z pôvodne plánovaných štyroch popradských klubov tri. Zatiaľ čo domáci stavili na mladosť, Veľčania na skúsenosť, Sobotčania na kombináciu oboch faktorov a preto Strážske hry vyhrali, čím obhájili minuloročné prvenstvo. To znamená, že putovný pohár ostáva vo vitríne Spišskej Soboty. „Som spokojný s našimi – dobre som to vybral. Prvýkrát sa mi podarilo zostaviť aj kolektív žien. Dokopy sme dali dobrá partiu a pohár sa nám preto podarilo obhájiť. Putovným pohárom zo Strážskych hier sa budeme pýšiť ďalší rok,“ pochválil svojich zverencov kapitán Spišskej Soboty. Na druhom mieste sa umiestnili Veľčania a hostitelia zo Stráží napokon skončili tretí.

Počas hier nebola núdza o mnoho vtipných momentov. Na záver sa spolu so zachádzajúcim slnkom stovky prítomných prizerali zapáleniu vatry a zábave sa venovali do neskorých večerných hodín. Stráže potvrdili, že svoje hry organizovať vedia a tradíciu chcú udržiavať i naďalej.

strážske hry 2016
5
Galéria
strážske hry 2016
94
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM