Peter Handzuš Rôzne

Streľba v predstaničnom parku má prvú obeť

Strieľanie havranov v popradských parkoch sa nezaobišlo bez zbytočných obetí. Tvrdí to Slovenská ornitologická spoločnosť – BirdLife Slovensko, podľa ktorej sa obeťou streľby havranov stala aj minimálne jedna zákonom chránená kavka tmavá.

Pri tohtotýždňovej streľbe v popradskom predstaničnom parku zastrelili okolo 70 vtákov. Mesto vraj disponovalo výnimkou od Obvodného lesného úradu na odstrel nešpecifikovaného počtu havranov čiernych v termíne do 28. februára.** „Naši členovia našli v predstaničnom parku pri kontrole lokality aj uhynutú kavku tmavú. Röntgenová snímka potvrdila zástrel. Na strieľanie kaviek mesto povolenie zrejme nemalo a strelci sa tak dopustili pravdepodobne porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny,“ **upozornil Matej Repel zo SOS.

Vo veci preto podali podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. SOS odsudzuje takéto radikálne riešenia, ktoré vznikajú šírením neprávd a netolerantnosti voči týmto inteligentným krkavcovitým vtákom. „Obdobné riešenia môžu vážne ohroziť prežívanie tohto a ďalších druhov nielen v podtatranskom regióne, ale na celom Slovensku. Tento prípad poukazuje aj na nekompetentnosť poverených lovcov, ktorí nerozoznajú kavku od havrana,“ konštatoval Repel.

Mesto Poprad už roky bojuje proti havranom a SOS sa vždy zapájala do povoľovacích konaní. „Naši členovia komunikovali so zástupcami mesta. Naše argumenty proti nezmyselnosti niektorých opatrení a trieštenie najväčšej kolónie však predstavitelia mesta nedokázali alebo nechceli pochopiť a prijať,“ zdôraznil Repel. V roku 2010 počas rozsiahlej rekonštrukcie predstaničného parku síce klesol počet hniezdnych párov o 37,3 % oproti roku 2009, ale celkový počet hniezdnych párov v meste stúpol o viac ako 14 %, pričom vzniklo 11 nových menších kolónií v rôznych častiach mesta. Riešeniu situácie by podľa Repela pomohla zmena postoju a zvýšenie tolerancie voči havranom. „V mnohých mestách západnej Európy i inde vo svete by bola obdobná kolónia atrakciou mesta,“ konštatoval.

V čase hniezdenia a výchovy mláďat boli havranom vystreľované hniezda a likvidovali sa celé kolónie, čo viedlo k presídleniu časti populácie do urbanizovaného prostredia. „Prenasledované boli neprávom, pretože havrany nie sú hlavnými predátormi zajacov či bažantov. Sú to všežravce, ktoré majú v potrave zastúpenú rastlinnú potravu a zo živočíšnej najmä hmyz, červy, prípadne hlodavce, často sa živia aj zdochlinami, a ako je známe z miest aj odpadkami či v poslednej dobe aj psími výkalmi. Majú teda v krajine význam v ochrane proti škodcom, ale aj sanitárnu funkciu,“ vysvetľuje Ján Gúgh z SOS.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM