Iné športy

Strongmani pred Arénou Poprad: Tatranským silákom sa stal Peter Rekenei

Divácky atraktívne podujatie sa konalo v prvú septembrovú sobotu pred popradskou Arénou. Organizátori po štyroch rokoch presunuli z Tatranskej Lomnice do Popradu súťaž strongmenov Tatranský silák. Merania síl sa v Poprade zúčastnilo 14 borcov zo Slovenska, Bieloruska, Poľska a Českej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Strongmani pred Arénou Poprad: Tatranským silákom sa stal Peter Rekenei
Foto: Slavo Petrus / Zdroj: Dnes24.sk

Pripravených bolo niekoľko zaujímavých disciplín. Tou záverečnou bolo ťahanie 8,5 tónového nákladiaku na vzdialenosť 20 metrov. Okrem tejto disciplíny čakalo strongmenov prevracanie 500 kilogramovej pneumatiky, zdvíhanie 140 kg činky a 130 kg klády nad hlavu, nosenie dvoch 140 kíl vážiacich kufrov, prenášanie pivového suda, krucifixu a 250 kilogramového závažia na čas a zdvíhanie osobného automobilu mŕtvym ťahom. Prítomnosťou na podujatí prekvapili primátori Popradu a Svitu Jozef Švagerko a Miroslav Škvarek. „Iní zdvíhajú činky, my sme prišli zdvihnúť úroveň podujatia. Chceli by sme aj takouto formou zdvihnúť našich občanov zo sedačiek, nech sa prídu zabaviť. Verím, že ešte veľa ľudí k Aréne príde,“ povedal popradský primátor.

Stiesnené podmienky v Tatranskej Lomnici prinútili hlavného organizátora a jedného z najlepších slovenských amatérskych strongmenov Petra Rekeneia poobzerať sa po iných priestoroch. „Našli sme veľmi vhodný povrch pri Aréne, kde môžeme zaradiť aj klasickú disciplínu ťahanie kamiónov, čo v Tatrách nebolo možné. Som rád, že naše pozvanie prijali profesionálni borci. Amatéri sme iba my Popradčania a dvaja chlapci z Trenčína. Do programu sme zaradili niekoľko nových disciplín. Obracanie až 500 kilogramovej pneumatiky na čas a už spomínané ťahanie kamiónov,“ prezradil niečo o novinkách Peter Rekenei. Okrem neho sa predstavil aj jeho zverenec a zároveň tréningový partner Juraj Rákoci. Prezradíme, že pred niekoľkými dňami v 4. kole slovenského pohára amatérskych strongmenov na Beckovskom hrade sa musel víťaz troch kôl SP Rekenei skloniť pred Rákocim. Juraj preukazuje významný progres a obrovský potenciál.

Okrem domácich želiezok v ohni zaujal doslova v šprinte so 140 kilogramovými kuframi Bielorus Vladimír Tsifra, majster Európy v tejto disciplíne. „V Poprade som prvý krát, je to krásne mesto. Chcem poďakovať Petrovi Rekeneiovi za pozvanie. Tešil som sa na kufre, som držiteľom európskeho titulu v nosení 200 kilogramových kufrov. Bolo to u nás v roku 2009.“ Svoje schopnosti prítomným divákom predvádzal aj trojnásobný víťaz Tatranského siláka Peter Ovšonka z Mlynice. Ako nám prezradil, trápilo ho nedávne zranenie chrbtice, čo mu pravdepodobne vynieslo „až“ konečné 5. miesto. Miláčikom publika sa od samého začiatku stal strongmen z Prahy Jiří Tkadlečík. Váhou najmenší, no svojimi výkonmi určite prekvapil nielen divákov, ale aj ostatných súťažiacich. Napodiv s prehľadom zvíťazil v disciplíne zdvíhanie osobného automobilu mŕtvym ťahom, ktorá, ako nám prezradil je jeho najobľúbenejšia. A ktorú disciplínu nemá rád? „Je to ťahanie kamiónov. Toto z duše nenávidím. Mám oproti ostatným borcom veľký deficit – nízku hmotnosť. O necelý mesiac idem na majstrovstvá Európy strongmanov. Súťažiť budem v kategórii do 105 kg a preto si musím ustrážiť váhu, čo je vidieť na mojej postave oproti týmto chlapom, ktorí dnes do Popradu prišli,“ skonštatoval pražský silák J. Tkadlečík.

Po sčítaní bodov za jednotlivé disciplíny sa z víťazstva na 5. ročníku Tatranského siláka tešil domáci borec Peter Rekenei so ziskom 65,5 b., ktorý bude od budúcej sezóny súťažiť už medzi profesionálmi. Vstupenku medzi profíkov si vybojoval skvelými výkonmi medzi amatérmi. Druhé miesto, so ziskom 62,5 b., obsadil Igor Petrík a tretie František Piroš (57,5 b.). Piaty skončil minuloročný víťaz Peter Ovšonka a deviaty Juraj Rákoci.

Slavomír Petrus

Tatranský silák
27
Galéria
Foto: Slavo Petrus / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM