Monika Vengrínová Rôzne

Nápad žiakov, ktorý si zaslúži pochvalu: Popradskí gymnazisti znovu ukázali, že majú veľké srdce

Vedia, že raz ju možno budú potrebovať oni sami alebo ich blízki. Krvi nikdy nie je dosť. Preto sa do Valentínskej kvapky krvi už po štvrtýkrát rozhodli zapojiť aj študenti Gymnázia na Kukučínovej ulici. Väčšina z nich boli prvodarcovia.

Ilustračný obrázok k článku Nápad  žiakov, ktorý si zaslúži pochvalu: Popradskí gymnazisti znovu ukázali, že majú veľké srdce
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Každoročne sa u nás spotrebuje 180 tisíc transfúznych jednotiek

Darovať vlastnú krv je záslužný a obdivuhodný čin. Jej potreba je skutočne veľká. Len na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Potrebujú ju ľudia po úrazoch, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek.

Počas života môže krv potrebovať každý z nás. Preto sú darcovia takí vítaní. Niektorí chodia pravidelne, iní občas. A práve toto obdobie, známe Valentínskou kvapkou krvi, láka pomôcť viacerých.

„Darovanie krvi bolo prvotným nápadom žiakov v spolupráci so mnou, ale organizáciu postupne prevezmú študenti. Teraz to robíme po štvrtýkrát a dúfame, že sa z toho stane úžasná tradícia. Nadviazali sme krásnu spoluprácu s transfúznou stanicou a takmer stále sa nám podarí urobiť tých štyridsať, štyridsaťpäť odberov, čo považujeme za veľmi úspešné. A ten pocit, keď darujete krv, to je niečo neuveriteľné, sme veľmi radi,“ hovorí angličtinárka a nemčinárka Zuzana Parížeková, ktorá nad touto akciou prevzala záštitu a sama bola darovať krv ako prvá.

Štyridsaťsedem odberov, tri štvrtiny prvodarcovia

Darovať krv môže každý zdravý človek nad osemnásť rokov a s váhou nad päťdesiat kíl. V rámci tejto „gymnaziálnej“ kvapky krvi sa rozhodlo pomôcť päťdesiat žiakov a učiteľov. Traja z nich boli vyradení pre nevoľnosti, búšenie, či zvýšený krvný tlak. Uskutočnilo sa tak štyridsať sedem odberov, pričom šiesti z darcov boli učitelia a riaditeľ školy, zvyšok tvorili študenti. Trištvrte z nich boli prvodarcovia.

Prvýkrát sa k takémuto činu odhodlala aj štvrtáčka Klaudia: „Myslím si, že je to správna vec. Tú krv niekto potrebuje, preto som sa rozhodla prísť ju darovať. A bolo to v pohode, neodpadla som“. Naopak, pravidelným darcom a držiteľom bronzovej Janského plakety je učiteľ slovenčiny Zdeno Suchý: „Mal som niekoľkoročnú prestávku, ale inak chodím krv darovať pravidelne. Sám som bol v ohrození života, keď som ju potreboval, a takisto i moji príbuzní. Považujem preto darcovstvo za normálnu vec, nie je to nič mimoriadne“.

Krv pre celé Slovensko

Krv, ktorú tak študenti i učitelia darovali, poputuje nielen do popradskej nemocnice, ale i do ďalších zdravotníckych zariadení po celom Slovensku. Zo všetkých odberov, ktoré Národná transfúzna služba v Poprade uskutoční, tunajšia nemocnica zužitkuje len zhruba polovicu. Zvyšok putuje onkologickým zariadeniam, kardiovaskulárnym ústavom či transplantačným centrám, kde krvi potrebujú najviac.

„Valentínska akcia na gymnáziu prebehla naozaj úspešne. Bol veľký záujem, študenti chcú pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Oslovujeme každú popradskú školu i podniky a chodíme na výjazdy. Najmä z toho dôvodu, že veľa mladých ľudí sa toho odberu obáva a tu sa spoločnými silami odhodlajú a prídu. Takýmto spôsobom sa nám darí propagovať darcovstvo a vyhľadávať prvodarcov,“ dodal Pavel Repovský, vedúci lekár z Národnej transfúzne služby v Poprade.

Kvapka krvi na Gymnáziu Kukučínova
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM