Dominika Pacigová Rôzne Tlačové správy

Študentom SŠUDT učarovala poézia: Tatranská literárna jar sa strela s veľkým úspechom

Tatranská literárna jar sa stala už tradičným podujatím v podtatranskom regióne. Známi literáti sa predstavili aj na Gymnáziu na Ulici Dominika Tatarku v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Študentom SŠUDT učarovala poézia: Tatranská literárna jar sa strela s veľkým úspechom
4
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Primárnym zámerom podujatia je nielen prezentovať slovenskú a prekladovú literatúru, ale i spisovateľov. Študenti „nového gympla“ sa tak mohli stretnúť s poprednými slovenskými i zahraničnými literátmi. Predstavili sa Bojan Angelov Ivanov a Atanas Zvezdinov z Bulharska i Jan Kunze a Zdeněk Lebl z Českej republiky. Domácich spisovateľov zastupoval Boris Brendza, Štefan Cifra, Jozef Mokoš a Jaroslav Rezník.

Predstavenie tvorby i voľná diskusia

Literáti predstavili svoju tvorbu a beseda pokračovala voľnou diskusiou. Žiaci kládli spisovateľom rôzne otázky. Zaujímalo ich, kedy začali písať i aké múzy ich ovplyvnili. „Človek si ani neuvedomí, ako sa to stane. Musí predovšetkým počúvať svoj vnútorný hlas. Občas sa stáva, že sa v noci zobudí, napíše pár riadkov a ráno vstáva s pocitom, že urobil niečo pozitívne. V mojom prípade sa to stalo asi trikrát,“ vyjadril sa jeden z najvplyvnejších bulharských básnikov Atanas Zvezdinov.

Študentom poézia často neučaruje. „Ak človek urobí pauzu tam, kde je potrebná, zvýrazní čiarku či zvýši hlas, poézia sa stáva zrozumiteľnou. Básne netreba čítať len zrakom, ale aj sluchom. Až vtedy sa môžeme dopracovať k ich pochopeniu,“ skonštatoval básnik, dramatik a spisovateľ pre deti Jozef Mokoš.

Poľudštenie literatúry

Literáti odchádzali z besedy pozitívne naladení. Záujem gymnazistov ich veľmi potešil. „Tatranská literárna jar je veľmi pekné podujatie. Pod Tatrami má veľký zmysel, stretávame sa s veľkým porozumením i ochotou. Študenti boli pozorní a prejavili sa medzi nimi aj takí, ktorí majú záujem literárne tvoriť,“ prezradil po besede spisovateľ, básnik a publicista Jaroslav Rezník a dodal, že v dnešnej dobe je veľmi dôležité venovať pozornosť slovenskej histórii a upevňovať národné sebavedomie.

Besedy sú skvelou príležitosťou oboznámiť sa nielen so slovenskou, ale i cudzojazyčnou tvorbou. Potvrdilo sa, že spisovatelia sú príjemní a spoločenskí ľudia so zmyslom pre humor. „Možno práve besedy by mohli motivovať žiakov, aby čítali a písali poéziu. Literáti poľudštili literatúru, ktorá sa stala osobnejšou, prístupnejšou a zaujímavejšou. Bolo nám cťou stretnúť sa a diskutovať s týmito vzácnymi hosťami,“ uzavrela učiteľka popradského gymnázia Jana Harbuľová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM