Monika Vengrínová Rôzne

Štvornohí havkáči, ktorým ľudia môžu rozžiariť oči: Tieto psíky v Poprade hľadajú nový domov! FOTO

Hľadajú svoj nový domov. V popradskom útulku sa aktuálne nachádzajú dve desiatky hafanov, ktorí čakajú na dobrých ľudí. Medzi nimi sú aj tri šteniatka. Pozrite si fotogalériu.

Ilustračný obrázok k článku Štvornohí havkáči, ktorým ľudia môžu rozžiariť oči: Tieto psíky v Poprade hľadajú nový domov! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Momentálne sa v Mestskom útulku pre túlavých psov nachádza 21 psíkov, z toho tri šteniatka, pričom prevažne ide o psíky stredného a väčšieho vzrastu. Nechýbajú však ani menšie plemená. O psíkov sa denne starajú dve zamestnankyne mesta Poprad a niekoľkokrát do týždňa im vypomáhajú aj dobrovoľníci s čistením kotercov, venčením psíkov a ich správnou socializáciou.

Psíky sa učia

V útulku v spolupráci s kynologickým klubom Canislog spustil výchovno- výcvikové venčenia psíkov, ktoré prebiehajú každú sobotu. „Počas týchto stretnutí sa psíkom venujú odborníci ale aj dobrovoľníci. Psíky sa naučia základné povely, poslušnosť a tak majú väčšiu šancu na adopciu,“ uviedla pracovníčka útulku Viktória Paperáková

Na veľmi dobrej úrovni je, podľa nej, aj spolupráca útulku a mestskej polície, nakoľko komunikácia a odchyt túlavých psov na území mesta prebiehajú bez problémov: „Rovnakú spätnú väzbu máme aj od obyvateľov mesta“.

V útulku podľa pracovníčky stúpol počet záujemcov o adopcie, keď len v septembri sa podarilo nájsť domov desiatim psíkom, pričom domov dokonca našli aj tie, ktoré v útulku strávili viac ako tri roky.

Pomôcť možno dekami, kobercami i stravou

Podľa Paperákovej stúpol aj záujem o pomoc s dočasnými opaterami. „Tých však nikdy nie je dosť. Preto stále hľadáme dobrovoľníkov, ktorí by vedeli pomôcť s dočasnou opaterou pre šteniatko, dospelého psíka po kastrácii alebo chorých a starších psíkov,“ obracia sa s prosbou o pomoc pracovníčka útulku a dodáva, že dĺžka „dočasky“ je rôzna, od dvoch týždňov až do doby, kým psík nenájde nový domov.

Každý, kto má chuť akokoľvek pomôcť, môže tiež. Útulok je pre verejnosť na venčenie psíkov otvorený každý pracovný deň od 8.30 do 10.30 a od 14.00 do 16.00 hodiny, pričom v útulku sa uvažuje nad zmenou otváracích hodín, ktoré by sa mali predĺžiť. Urobiť tak môžu aj cez víkend, o presnom čase sa záujemcovia dozvedia na facebookovej stránke Mestského útulku Poprad.

A nakoľko sa blíži zima, ľudia s dobrým srdcom môžu pomôcť aj darovaním teplých a hrubých diek, kobercov, či kvalitnými granulami a konzervami, keďže v chladnom období potrebujú psíky kvalitnejšiu stravu. „Momentálne sa pracuje aj na výrobe nových, zateplených búd,“ uzavrela Paperáková.

Aktuálnu ponuku psíkov na adopciu nájdete v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Poprad chce komplexne riešiť psiu otázku: Pozrite si čerstvú novinku + chystané kroky!

foto: Mestský útulok Poprad

Tieto psíky hľadajú láskyplný nový domov
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM