Martin Sýkora Rôzne

Štvornohí horskí hrdinovia na jednom mieste: Na Popradskom plese bolo husto

V dňoch 14. až 18. marca 2017 sa konal vo Vysokých Tatrách na Popradskom plese Medzinárodný kynologický seminár, ktorý organizovala Horská záchranná služba.

Ilustračný obrázok k článku Štvornohí horskí hrdinovia na jednom mieste: Na Popradskom plese bolo husto
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Medzinárodná účasť

Okrem psovodov Horskej záchrannej služby (HZS) sa seminára zúčastnili aj psovodi z Poľska, Čiech, Bulharska, Chorvátska a kynológovia z PZ MV SR (celkom 75 ľudí a 41 psov). Pripravené cvičenia boli zamerané na vyhľadávanie osôb a predmetov v lavíne pomocou záchranárskych psov za súčasného monitorovania výkonu a lokalizácie psa v teréne pomocou systému GINA.

„Psovodi si mohli precvičiť prácu ich psov na špeciálnych pachových vzorkách a zdokonaliť sa v používaní lavínových vyhľadávacích prístrojov,“ informovali horskí záchranári. Zároveň prebiehal výcvik mladých psov zameraný na začiatočné fázy vyhľadávania ľudí zasypaných lavínou.

Kynologický seminár - Popradské pleso 03/2017
11
Galéria

Pes, človek a vrtuľník

Súčasťou kurzu boli skúšky psovodov a psov pozostávajúce z ovládateľnosti psov a z disciplín špeciálneho výcviku podľa skúšobného poriadku pre služobnú kynológiu HZS za účelom pridelenia výkonnostných stupňov a hodnotenia odbornej činnosti psovodov HZS.

„Súčasťou semináru boli aj odborné prednášky z oblasti humánnej medicíny, práce s GPS prístrojmi, leteckej záchrany a lavínovej problematiky a tiež z veterinárnej oblasti (etológia psov),“ uviedli záchranári na svojej stránke. Počas celého Semináru (ak to dovolili meteorologické podmienky) si psovodi so psami precvičovali nasadenie na lavínu pomocou vrtuľníka BELL 429 Letky MV SR.

Preskúšania a prác na simulovaných lavíništiach sa rovnako zúčastnili aj figuranti a pomocníci HZS, ktorí pomáhali vytvárať psovodom vhodné prostredie na výcvik psov, za čo im patrí veľké poďakovanie.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM