Peter Handzuš Správy

Štyria turisti uviazli pod Batizovským plesom. Pomáhalo im skoro tridsať záchranárov

V stredu podvečer prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre skupinu štyroch turistov nachádzajúcich sa vo Vysokých Tatrách. Počas túry zo Sedla pod Ostrvou smerom na Batizovské pleso sa vyčerpali a v nepriaznivých poveternostných a snehových podmienkach sa nedokázali dostať do bezpečia.

Ilustračný obrázok k článku Štyria turisti uviazli pod Batizovským plesom. Pomáhalo im skoro tridsať záchranárov
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V stredu prevládalo na horách zlé počasie v podobe dažďa so snehom a extrémne silný vietor, ktorý komplikoval postup aj záchranárom. Napriek poskytnutým GPS súradniciam sa záchranárom počas noci nepodarilo dôjsť k uviaznutým osobám a boli nútení sa vrátiť.

V záchrannej akcii pokračovali od skorých ranných hodín, kedy odišlo do terénu spolu 27 záchranárov z oblastných stredísk Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry, Slovenského raja a jedného príslušníka zo Strediska lavínovej prevencie. „Po príchode záchranárov na miesto boli turistom poskytnuté teplé nápoje a oblečenie. Nakoľko boli podchladení, záchranári sa rozhodli ich transportovať pomocou nosidiel šmyk,“ uvádzajú záchranári na svojej webovej stránke.

O súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári no poveternostné podmienky nedovolili posádke vrtuľníka, doletieť až na miesto k postihnutým. Záchranári v štyroch skupinách transportovali turistov na Vyšné Hágy, kde ich odovzdali privolaním posádkam RLP.

Turisti sa vybrali na túru Tatranskou magistrálou počas sezónnej uzávery a vyhláseného 3. stupňa lavínového nebezpečenstva!

Štyria turisti uviazli pod Batizovským plesom
12
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM