Martin Sýkora Rôzne

Sú rýchli a obratní: Lesníci súťažili na bežkách, v streľbe a obrovskom slalome

Zahraničná účasť z viacerých krajín potvrdzuje, že lesníci nielen na Slovensku sa udržiavajú vo výbornej forme. Na pretekárov čakalo za 2 dni viacero disciplín.

Ilustračný obrázok k článku Sú rýchli a obratní: Lesníci súťažili na bežkách, v streľbe a obrovskom slalome
Zdroj: TASR

Lesníci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska od pondelka do utorka 21. marca na Štrbskom Plese súťažili na Majstrovstvách lesníkov SR v lyžovaní, ktorý nesie pomenovanie aj Venerovského memoriál. Pretekári bežali na lyžiach, strieľali zo vzduchovky a pretekali v obrovskom slalome.

Memoriál aj ako poďakovanie

Muži boli rozdelení do piatich vekových kategóriách, ženy v dvoch. Víťaz v dvojkombinácii získal titul Majster lesník Slovenska, víťazka si odniesla titul Majsterka lesníčka Slovenska, absolútny víťaz sa stal Víťazom Venerovského memoriálu. „Lesnícka práca a lyžovanie sú neoddeliteľné späté. O lesy sa totiž lesníci starajú bez ohľadu na počasie a ročné obdobie. Som presvedčená, že sa súťažiaci na štart postavia s rovnakým odhodlaním, s akým vykonávajú aj svoje lesnícke poslanie. Za ich nasadenie v starostlivosti o osud zelených pľúc Zeme sa im chcem poďakovať. To, že starostlivosť o naše lesy založenú na faktoch, zozbieraných odborných vedomostiach a viac ako stovkách rokov skúseností vykonávajú kvalitne, svedčí aj špičkové renomé slovenského lesníctva v Európe,“ uviedla počas otváracieho ceremoniálu ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Zdroj: TASR

Tradícia od roku 1947

„Veríme, že našim lesníkom sa bude dariť minimálne tak, ako po minulé roky a v konkurencii svojich kolegov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska obsadia popredné priečky,“ povedal riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Peter Líška. Ako ďalej poznamenal, Ukrajina v tomto roku na súťaži nebude mať zastúpenie. Podľa ministerky je poľovníctvo súčasťou prírody. „Je potrebné ho robiť korektne. A práve preto možno budeme korigovať zákon o lese, zákon o poľovníctve, aby sme vyšli aj v ústrety tým, ktorí tvrdia, že strieľame veľa,“ vysvetlila.

Prvý ročník Venerovského memoriálu sa konal v roku 1947. Jeho základnou myšlienkou bola prezentácia práce lesníkov, ktorí v zimných podmienkach pri výkone svojho povolania v lese musia zvládať aj pohyb na lyžiach. „Lyže sa stali a sú neodmysliteľnou pracovnou pomôckou lesníkov v náročných horských podmienkach. Ich praktické používanie je neodmysliteľné pri špecifických prácach v lese, napríklad pri starostlivosti o zver, zisťovaní stavu lesa, kontrole pohybu iných osôb v lese či v horách v čase sezónnej uzávery značkovaných turistických chodníkov,“ konkretizoval Líš­ka.

Verenovského memoriál 03/2017
7
Galéria
Zdroj: TASR

Pocta Dimitrijovi Venerovskému

V prvých rokoch sa ho mohli zúčastniť aj špičkoví lyžiari, ktorí reprezentovali republiku na majstrovstvách sveta či zimných olympiádach. Takmer všetky ročníky sa uskutočnili v Tatrách, prevažne na Štrbskom Plese, s výnimkou troch, a to v roku 1951 lesníci súťažili v Špindlerovom Mlyne, v roku 1955 v Novom Meste na Morave a v roku 1970 v Banskej Bystrici. Až do roku 1992 bol Venerovského memoriál považovaný za čisto mužskú záležitosť, odvtedy na stupňoch víťazov pravidelne stoja i lesníčky.

„Po vzniku samostatného Slovenska sa na podujatí niekoľko rokov zúčastňovali výlučne domáci pretekári, no postupne sa k nim pridali lesníci zo susednej Českej republiky, Poľska, Ukrajiny a v posledných rokoch aj z Maďarska,“ povedal lesník Marián Šturcel.

Preteky sú pamiatkou na Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval ako lesný inžinier v oblasti Tatier na vtedajšom riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Zahynul počas Slovenského národného povstania pri Podsuchej nad Ružomberkom.

Absolútny víťaz je z Banskej Bystrice

Absolútnym víťazom 53. ročníka Venerovského memoriálu a Majstrom lesníkom sa stal Ľubomír Machyniak z Lesov SR, š.p. Banská Bystrica. Druhý v celkom poradí skončil Lukáš Olejár zo Štátnych lesov TANAP-u a tretí jeho kolega Marek Hudáček.

Dvojkombináciu beh na lyžiach so streľbou zo vzduchovky a obrovský slalom v ženskej kategórii najrýchlejšie zvládla a Majsterkou lesníčkou Slovenska sa stala Andrea Machyniaková reprezentujúca Lesy SR, š.p. Banská Bystrica. Druhú priečku obsadila jej kolegyňa Danka Kráľová a tretie miesto si vybojovala Jana Herchlová z Mestského podniku lesov Medzev s.r.o. Výsledky vyhlásili dnes popoludní v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM