Peter Handzuš Rôzne

Suchých stromov v TANAPe pribudlo

Lykožrútova kalamita v Tatranskom národnom parku (TANAPu) postupuje ďalej. Podľa Štátnych lesov (ŠL) TANAPu len za posledný rok pribudlo na nimi spravovanom území viac ako 200.000 suchých stromov. Ide o plochu približne 650 hektárov a poškodzované sú

Najväčšie počty suchých stromov ŠL TANAPu zaznamenali v národnej prírodnej rezervácii (NPR) Belianske Tatry, NPR Javorová dolina a v NPR Bielovodská dolina. V centrálnej časti Tatier, v území od Vyšných Hágov až po Kežmarské žľaby, zostávajú už len malé ostrovčeky zeleného lesa. Tie z väčšej časti tvoria iba smrekovce a listnaté dreviny. Lesné porasty smreka, ktorý má v tejto nadmorskej výške prirodzený areál svojho rozšírenia, sa podľa ŠL TANAPu vplyvom podkôrneho hmyzu už takmer rozpadli.

Zelenú farbu tak strácajú aj horské smrečiny v Tichej a Kôprovej doline. Najväčšie ohniská suchých smrekov a límb sa vlani rozrástli v prírodnom lese v NPR Kôprová dolina v časti Nefcerská dolina. ŠL TANAPu zdôrazňujú, že kvôli lykožrútovi vysychajú stromy aj v doteraz nepoškodenom prírodnom lese v časti Temné smrečiny.

Lykožrútova kalamita za posledných päť rokov zničila na území TANAPu v správe ŠL TANAPu zelený les na ploche takmer 7300 hektárov, pričom veterná smršť v novembri 2004 poškodila les na ploche cez 8700 hektárov. ŠL TANAPu tak konštatujú, že národný park prichádza o najvzácnejší predmet ochrany, a to o pralesovité spoločenstvá, hlavne limbové smrečiny pod masívom Kriváňa.

TASR informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM