Martin Sýkora Správy

Suvenír z dovolenky vás môže dostať do basy: Pozor, čo veziete!

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Väčšina zo Slovákov si rada privezie domov nejaký suvenír, dávajte však pozor, aby vás nedostal do basy.

Ilustračný obrázok k článku Suvenír z dovolenky vás môže dostať do basy: Pozor, čo veziete!
Zdroj: TASR

Pokuta alebo trest odňatia slobody na dobu od šesť mesiacov do troch rokov hrozí tomu, kto sa pokúša previezť cez hranice ohrozené druhy rastlín a živočíchov, prípadne výrobky z nich. V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a s viac ako 33.000 je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Colníci upozorňujú, že ak si niekto chce priniesť z dovolenky takýto suvenír, musí si najprv overiť, či na jeho dovoz nepotrebuje príslušné povolenie.

„Ak si teda chcete z dovolenky priviesť nejaký suvenír, radšej si overte, či na jeho dovoz nepotrebujete príslušné povolenie. Medzi ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, koraly, kaktusy, orchidey. Veľkú úlohu zohrávajú v nelegálnom obchode aj výrobky z ohrozených živočíchov, napríklad sošky, šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, šatky z vlny tibetskej antilopy, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky, kabelky, opasky, peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, kožušiny z mačkovitých šeliem, či výrobky z tradičnej čínskej medicíny,“ upozorňuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Dohovor CITES zahŕňa aj ochranu častí ohrozených exemplárov a vzťahuje sa aj na výrobky, ktoré ich obsahujú. V roku 2015 urobili colníci v oblasti CITES 85 kontrol, pričom preverili 3282 exemplárov. V 12 prípadoch nelegálneho dovozu zaistili 3185 exemplárov ohrozených druhov.

CITES
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM