Martin Sýkora Správy

Súvislá snehová pokrývka sa postupne stratila: Príde ešte jeseň?

Prvé ozajstné tohoročné sneženie prinieslo prvú súvislú pokrývku na tatranských končiaroch. Riziko pádu lavín sa postupne znižuje s nádejou, že príde ešte jeseň.

Ilustračný obrázok k článku Súvislá snehová pokrývka sa postupne stratila: Príde ešte jeseň?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka počasiu sneh pomaly mizne

Zrána trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa na vrcholoch Vysokých Tatier vplyvom očakávaného sneženia počas dňa mierne stupňuje.

„Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. Výskyt spontánnych splazov a malých lavín je možný najmä zo strmých skalných platní, kde dochádza pri súčasnom oteplení k podmáčaniu snehovej pokrývky. Uvoľnenie snehových splazov a menších lavín je možné aj pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu,“ informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

PREČÍTAJTE SI AJ: Traja chlapci bez zimného vybavenia stratení v Tatrách: Komu niet rady…

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Príde ešte do hôr pravá jeseň?

Dnes ráno (štvrtok 20.10.2016) bolo na horách takmer všade zamračené počasie so silnou hmlou, na mnohých miestach doplnené o slabé mrholenie. „Na hrebeňových partiách Nízkych Tatier sme zaznamenali aj slabé sneženie a krúpky zo zamrznutého mrholenia,“ doplnil Richnavský. Teplota vzduchu v najvyšších polohách sa pohybovala v rozpätí od mínus štyroch stupňov do mínus jedného stupňa Celzia, v stredných polohách boli aj štyri stupne nad nulou. Fúkal premenlivý vietor s rýchlosťou do 20, v nárazoch miestami až do 35 kilometrov za hodinu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Nezvestného hľadali záchranári aj polícia: Našiel ho Zoro – mŕtveho

Za posledných 24 hodín pripadlo iba v najvyšších polohách do dvoch centimetrov nového vlhkého snehu. Celková výška snehovej pokrývky poklesla a už aj v najvyšších polohách je skôr nesúvislá. Sneh je s výnimkou najvyšších polôh a severných závetrí vlhký až kašovitý a v teréne je nerovnomerne rozložený.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM