Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Česi obdivujú 73-ročného skialpinistu v Tatrách

Je to borec – komentujú českí čitatelia správu o dôchodcovi, ktorý takmer neprežil 200 metrový pád v žľabe vo Vysokých Tatrách. Zaslúži si obdiv alebo kritiku?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi obdivujú 73-ročného skialpinistu v Tatrách
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Ak niekto celý život športuje, nechce si dať pokoj ani v pokročilom veku. Kde je však hranica, čo je ešte bezpečné a čo je už nezodpovedný hazard so životom? Český seniorský skialpinista rozhodne patrí medzi ľudí, ktorí nemienia stráviť jeseň života v papučiach. Nedávno však pri svojej zimnej vášni vo Vysokých Tatrách skoro prišiel o život a záchranári mali čo robiť, aby ho dostali do nemocnice.

Osudný šport

Už samotný skialpinizmus, teda lyžovanie na neupravených divokých terénoch vysoko v horách, je dosť nebezpečný šport. Na vlastnej koži to pocítil aj 73-ročný Čech, ktorý spadol v centrálnom žľabe z hory Vysoká smerom do Dračej dolinky. O prípade píše český portál idnes.cz .

Senior padal približne 200 metrov a utrpel vážne zranenia – chvíľkové bezvedomie, mnohopočetné poranenia nôh, rebier, chrbtice a hlavy. Nehodu nahlásili horskej službe jeho dvaja kolegovia. Záchranári museli dôchodcu dostať z náročného terénu pomocou lanovej techniky a na nosítkach ho zniesli až Popradskému plesu. Tam už ho naložila sanitka a odviezla do nemocnice v Poprade.

Obdiv aj ťukanie na čelo

„Na svoj vek je to borec!“ píše v komentári pod článkom na českom portáli čitateľ Martin. Podobne obdivné vyjadrenia na adresu starého skialpinistu pridávajú aj ďalší: „Fakt má 73 rokov? Tak to teda klobúk dole,“ píše Marina.

Iní však starého pána kritizujú: „Na svoj vek by už mohol mať rozum,“ rozhonil sa Michal. „Stačil by stručnejší článok – ďalší Čech v Tatrách. Tentokrát prežil,“ trochu vtipne podotkol Martin. A s humorom to berie aj Jan: „Chuck Norris je Čech?

Jeden z čitateľov pod menom Jiří je zrejme lekár, pretože pomerne podrobne vysvetlil, čo si muž v takomto veku ešte môže a nemôže dovoliť: „Je pravda, že aj takýto senior môže byť zdatný, ale iba do určitej miery. Vek sa nedá veľmi oklamať a degradačné procesy prebiehajú, aj keď ich zdanlivo nie je vidieť. Každopádne sa predlžuje jeho reakčná doba… má zhoršenú motoriku a srdce už zďaleka nie je také výkonné ako zamlada. Ak si toto všetko dotyčný neuvedomuje, alebo nepripúšťa, môže sa stať malér. Po sedemdesiatke by som skialpinizmus rozhodne neodporúčal.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM