Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Pri prezidentovi Kiskovi sa v Keni strieľalo!

Andrej Kiska bol na zahraničnej návšteve v Afrike a jeho prítomnosť si Keňania naozaj vážia. Dúfajú, že na slovenský trh sa dostanú ich produkty a do škôl študenti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pri prezidentovi Kiskovi sa v Keni strieľalo!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Kenské médiá nadšene píšu o štátnej návšteve Andreja Kisku, ktorý je prvým slovenským prezidentom, ktorý zavítal do tejto africkej krajiny.

Aj preto sa mu dostalo patričného uvítania na najvyššej úrovni a kenský prezident si od stretnutia s Kiskom veľa sľubuje. Miestne médiá opisujú Slovensko ako bohatú rozvinutú krajinu, čo je bezpochyby dobré čítanie pre každého Slováka, ktorý má pocit, že sa mu zle žije.

Najvyššie pocty

Pri slovenskej hlave štátu sa v Keni naozaj strieľalo, ale jeho život rozhodne nebol ohrozený. Práve naopak. “Prezident Andrej Kiska bol oficiálne privítaný s najvyššími vojenskými poctami, ktoré zakončilo 21 výstrelov z kanóna,” píše kenský portál Thestar.co.ke. Na počesť najvyššieho predstaviteľa Slovenskej republiky nastúpila aj čestná garda kenskej armády.

Keňania zahrnuli Andreja Kisku poctami, keďže si od jeho návštevy veľa sľubujú. “Bilaterálne rozhovory slovenskej a kenskej delegácie sa zamerajú na to, ako dostať kenský tovar na slovenský trh, aby sa vyrovnal obchodný deficit, ktorý je v tejto chvíli v prospech Slovenska,” uvádza Thestar.co.ke.

Ďalší kenský portál Capitalfm.co.ke cituje slová kenského prezidenta Uhuru Kenyatta, ktorý by rád videl aj viac študentov z jeho krajiny na univerzitách: “Vyjadril som (Kiskovi) vďaku kenského ľudu za slovenskú rozvojovú pomoc v našej krajine a tiež za možnosť štipendií pre kenských študentov, najmä zo znevýhodnených podmienok."

Sme bohatá krajina!

Kenské médiá rozhodne zdvíhajú sebavedomie Slovenska a ukazujú, aké relatívne je bohatstvo krajiny. Záleží len na tom, s kým sa porovnáva. V Európe patrí Slovensko medzi chudobnejších príbuzných, ale pre Afričanov sme rozhodne bohatou a úspešnou krajinou:

“Slovensko je rozvinutá ekonomika s vysokým príjmom, ktorá má jeden z najrýchlejších hospodárskych rastov v EÚ. V roku 2015 predstavovalo HDP krajiny 138 277 miliárd dolárov, čo v prepočte na hlavu predstavuje 25 525 dolárov,” píše kenský portál.

Slovenský prezident však vystupoval veľmi sympaticky, keď vyhlásil, že "Keňa pre nás nie je len krajinou, z ktorej dostávame kvety, morské plody alebo čaj, ale aj krajinou, kde môžeme čerpať inšpiráciu… nemusíme jej už radiť, ale náš vzťah je založený na zdieľaní vlastných skúseností.”

Je obdivuhodné, že v tejto africkej krajine má až 85 percent ľudí prístup k internetu a mobilné bankovníctvo je podľa prezidentových slov “hádam na najvyššej úrovni na svete.” Napriek tomu je však Keňa stále prijímateľom rozvojovej pomoci. Len zo Slovenska sem prišlo za posledných 12 rokov viac ako 10 miliónov eur.

Prezident Andrej Kiska v Keni
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM