Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Smrť horolezca Štrbu rozvírila debatu

Najvyššia hora sveta Mount Everest si len tento víkend vyžiadala tri obete a medzi nimi aj Slováka. Niektorí ich ľutujú, iní zatracujú ako bláznov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Smrť horolezca Štrbu rozvírila debatu
Zdroj: TASR

Mnohé popredné zahraničné denníky informovali o tragickej smrti slovenského horolezca Vladimíra Štrbu v Himalájach. Išlo o jeho druhý pokus zdolať najvyššiu horu sveta Mount Everest. Veľký sen však nedokázal naplniť a za svoju túžbu zaplatil životom. Miestni hovoria o čiernom víkende, kedže okrem Štrbu si hora vzala aj životy ďalšieho Američana a Austrálčana. Je zaujímavé, že všetci boli zhruba v rovnakom veku okolo 50 rokov.

Smutná nedeľa

Portál The Himalayantimes.com informuje, že slovenský horolezec zahynul v štvrtom tábore na ťažkú výškovú chorobu v nedeľu popoludní. Dodáva, že snaha o jeho znesenie do nižšieho tábora bola neúspešná. Prestížny americký denník The New York Times uvádza aj mená ďalších dvoch horolezcov, ktorí zahynuli v rovnaký deň a štvrtý mladý Ind je nezvestný.

Austrálčan Marchetti dostal rovnako ako Štrba ťažkú výškovú chorobu v zóne smrti vo výške 8600 metrov a počas snahy zostúpiť nižšie zomrel. Zaujímavý je osud tretej obete – Američana Yearwooda. Je neuveriteľné, že na Everest sa vrátil po tom, ako tu v roku 2015 prežil mimoriadne ničivé a tragické zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo veľa životov. Vtedy prežil, ale napokon si ho hora aj tak vzala.

Rekordný rok

Portál The Washington post píše, že tento rok sa na strechu sveta snaží dostať rekordný počet horolezcov a to až 375, čo je najviac od roku 1953. To opäť vyvoláva kritiku, že Mount Everest sa už stal preplnený ako turistická atrakcia, čo značne poškodzuje jeho stav.

Viacero horolezcov aktuálne informovalo, že zo slávneho Hillaryho schodu už nezostalo takmer nič. Nie je však zrejmé, či ju poškodili nájazdy horolezcov alebo zemetrasenie. Ide o veľký kus skaly, ktorá bola poslednou skúškou pred samotným vrcholom. Pomenovali ju po Edmundovi Hillarym, ktorý sa na Everest dostal ako prvý v roku 1953. Odvtedy sa to podarilo už tisíckam mužov a žien, pričom 280 z nich tam našlo svoju smrť.

Pod zahraničnými článkami pribúdajú komentáre čitateľov, z ktorých väčšina je kritická, až odsudzujúca. Snahu o pokorenie najvyššej hory sveta vnímajú ako zbytočný hazard so životom. „Je to ako hovoriť o tragickej udalosti počas ruskej rulety,“ píše Sbignewski. Iný čitateľ dodáva, že určite existujú aj iné bezpečnejšie športy, ale adrenalínoví blázni majú skrátka radi nebezpečenstvo.

Jeden komentátor sa naopak pozastavil nad tým, prečo je toľko negatívnych reakcií na smrť horolezcov: „Ak sa vám nepáči myšlienka vyliezť na Mount Everest, tak tam nechoďte. Zostaňte doma, sledujte televíziu, hrajte golf, choďte do obchodov, alebo čokoľvek iné. Nikto z tých, ktorí sa vydajú na Mount Everest, nečaká na váš súhlas a ani sa nechystá to rozoberať na kokteilových večierkoch. Idú tam, pretože hory sú krásne, tá skúsenosť je úžasná a radostná. Stretnete tam tiež fascinujúcich, vtipných a skromných ľudí.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM