Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Tatry môžu prísť o medzinárodné hodnotenie

Vysoké Tatry vraj nedostávajú takú starostlivosť, akú si zaslúžia a vládnu v nich skôr developeri, poľovníci a drevorubači. Medzinárodná kritika nás môže stáť veľa.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tatry môžu prísť o medzinárodné hodnotenie
Zdroj: TASR

“Slovensko sa obracia chrbtom svojim národným parkom,” píše prestížny medzinárodný portál Mongabay zameraný na ochranu životného prostredia. Špeciálne si všíma veľké výruby a stavebnú činnosť vo Vysokých Tatrách, na ktoré vraj ministerstvo životného prostredia dáva neustále výnimky. Výsledkom je postupné vymieranie vzácnych druhov, napríklad ikonického hlucháňa. Článok tiež varuje, že do zdecimovaných hôr, ktoré už nebudú môcť byť klasifikované ako vzácna prírodná lokalita, sa nebudú hrnúť ani turisti.

Zanedbané Tatry

Mongabay píše, že povesť Vysokých Tatier je v ohrození. Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) zaraďuje naše veľhory do kategórie národný park druhého stupňa ochrany v rámci svetovej databázy chránených oblastí. To sa však rýchlo môže zmeniť. “Nedávna kritika IUCN a viacerých mimovládok naznačuje, že tatranský park nie je spravovaný podľa príslušných pravidiel. Poľovačky, výruby a developerská činnosť neustále pribúdajú,” uvádza portá.

Nelichotivú situáciu má na svetomí ministerstvo životného prostredia, ktoré sa o ochranu Tatier stará. “Slovenské ministerstvo životného prostredia často vydáva rôzne výnimky a povolenia, aby sa tam tieto neželané aktivity mohli diať. Získať povolenie na odstrel zveri je podľa miestnych ochranárov relatívne jednoduché,” píše Mongabay.

Podľa portálu sa už IUCN obrátila na slovenské ministerstvo, aby zabezpečilo nápravu, ale nedostala priaznivú odpoveď. To môže mať veľmi nepríjemné následky. “IUCN môže degradovať tatranský národný park z kategórie druhého stupňa ochrany do piateho stupňa,” varuje portál. Dodáva, že takýto krok by poškodil medzinárodnú reputáciu Tatier a znížil tiež turistický záujem.

Ohrozený hlucháň

Zlý stav Vysokých Tatier ilustruje portál na postupnom vymieraní vzácneho a prekrásneho vtáka hlucháňa. “Jeho životný priestor sa v karpatskom oblúku, vrátane Vysokých Tatier, znížil zo 7500 štvorcových kilometrov na 1100 štvorcových kilometrov.” Je zarážajúce, že populácia tohto operenca sa znížila viac v chránených oblastiach ako v nechránených. “Aj keď je to alarmujúce zistenie, v prípade Slovenska to nie je prekvapivé…” dodáva Mongabay.

Hlucháň potrebuje k životu obrovské plochy divokého lesa, kde ho nevyrušuje činnosť človeka. Konkrétne jeden jedinec si nárokuje územie až 550 hektárov a životaschopná populácia potrebuje 250 – 500 štvorcových kilometrov. Preto jeho stavy vo Vysokých Tatrách klesajú priamo úmerne pribúdajúcim lyžiarskym strediskám.

Portál popisuje, že zimné rezorty sa v Tatrách šíria vďaka šikovnému kľučkovaniu v zákonoch. “Developeri najprv získajú povolenie len na modernizáciu existujúcej infraštruktúry. To pritiahne viac ľudí, takže môžu argumentovať, že z hľadiska bezpečnosti je nutné rozšíriť zjazdovky a tak ďalej…”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM