Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Zločinov z nenávisti vo Veľkej Británii rekordne pribúda

Útoky na prisťahovalcov, najmä z východnej Európy, narástli o takmer tisíc prípadov. Terčom sú aj Slováci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zločinov z nenávisti vo Veľkej Británii rekordne pribúda
Zdroj: Ilustračné foto / TASR

Brutálna smrť Poliaka v anglickom meste Harlow je len vyvrcholením trendu, ktorý vo Veľkej Británii narastá už od hlasovania o Brexite. Briti sa už nesnažia skrývať svoju nechuť voči prisťahovalcom z krajín ako Poľsko, Slovensko, či Rumunsko. Len pred pár dňami chcel niekto zavraždiť aj celú slovenskú rodinu žijúcu v severoírskom Belfaste.

Prečítajte si aj: Po smrteľnom útoku na Poliakov: V Anglicku sa žiť nebojím, hovorí slovenský mladík

Krízová rada

“Rozbité okná na autách, nadávky deťom, aby sa vrátili domov a obrovská neistota” – to sú bežné veci, s ktorými sa podľa britského portálu Channel4 vysporadúvajú Poliaci, Česi, Slováci, či Rumuni žijúci vo Veľkej Británii.

“Niektoré z týchto udalostí sa dajú označiť skôr ako nenávistné incidenty než rovno zločiny, ale dokonale vystihujú priepasť, ktorá vzniká v komunitách,” píše portál. Dodáva, že situáciu sa snaží riešiť aj akási “krízová rada” prisťahovalcov z východnej Európy, ktorí sa stretli v poľskom komunitnom centre v Birminghame.

“Je tu zástupca maďarskej komunity, ďalší z Bosny, zdravotná sestra zo Slovenska a žena z miestnej občianskej poradne,” vymenováva Channel4 a cituje ich smutné vyjadrenia: “Je tu vážny strach a napätie,” hovorí jeden z nich. “Mnohé rodiny sa ma pýtajú, či sú tu ešte v bezpečí, alebo či sa majú začať pripravovať na odchod. Nevieme im odpovedať,” dodáva ďalší člen krízovej rady.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Je vás v Británii priveľa! Nechceme vás!

Šokujúci trend

“Britská polícia uviedla, že za dva týždne po hlasovaní o Brexite sa počet nenávistných zločinov zvýšil o 46 percent v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka,” uvádza Channel4. To znamená o takmer tisíc útokov na prisťahovalcov vi­ac.

Na jeden z nich nedávno takmer doplatila aj slovenská rodina v Belfaste. Niekto rozbil okno na ich dome a vhodil dnu trubičkovú bombu. Rovnaká výbušnina ležala aj kúsok od ich domu. Našťastie nenastala žiadna explózia, aj keď policajný expert potvrdil, že zariadenia boli funkčné.

Denník The Irish News informoval, že podľa polície to bol nenávistný zločin namierený na slovenskú rodinu, ktorá sa do domu už viac nevrátila. Prípad odsúdili aj miestni predstavitelia.

PREČÍTAJTE SI: Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

Čo bude ďalej?

“Takéto útoky slúžia len na zasievanie nepokoja do našej komunity a musia byť okamžite zastavené,” vyhlásila miestna politička za stranu Sinn Fein Mary Ellen Campbell. Zároveň vyzvala všetkých spoluobčanov, aby pomohli polícii prípad objasniť.

“Dnes sú to rozbité okná a poškodené domy, ale zajtra to môže byť niečo oveľa tragickejšie,” komentoval nešťastnú udalosť ďalší miestny predstaviteľ Paul McCusker. Hlasovanie o Brexite skrátka uvoľnilo džina z fľaše a vyplavilo na povrch tie najnižšie pohnútky niektorých Britov.

PREČÍTAJTE SI:

Brexit zbúral zábrany. Briti dávajú do popredia urážky cudzincov a rasizmus!

Konšpiračné teórie i vyhrotené emócie. Ako vidia Slováci v Británii rozvod s EÚ?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM