Peter Handzuš Rôzne

Svet zmenšených modelov po roku opäť v Poprade

Najväčšia výstava svojho druhu, Popradský modelársky deň, otvorí svoje brány v sobotu 9. júna. Aj tentoraz ju pod svoju strechu prichýli moderná športová hala Aréna Poprad. Návštevníci sa veru majú na čo tešiť.

Zatiaľ je na PMD prihlásených viac než 200 modelárov, ktorí prinesú a predvedú unikátne modely všetkých druhov, aké nie je možné vidieť len tak hocikde. Na otázku, čo považuje za najväčší ťahák výstavy odpovedal organizátor Jozef Anďal: „Je veľmi ťažké jednoznačne ukázať na konkrétny exponát, pretože obzvlášť tie, ktoré boli postavené úplne celé z vlastnoručne vyrobených súčiastok, sú si rovnocenné či už ide o 60 kilový diaľkovo ovládaný model tanku, alebo miniatúrny čln poháňaný skutočne funkčným parným strojom.“

Ako ďalej povedal, na svoje si určite príde každý návštevník, pretože PMD pokrýva skoro všetky druhy modelárskej činnosti. Navyše, počet zúčastnených modelárov každý rok rastie, takže diváci uvidia opäť viac než minule. Keďže PMD je živou výstavou plnou akcie a predvádzania, organizátori rozdelili halu na niekoľko zón. Každá bude vyhradená pre inú činnosť.

[color=#cc0000]­[size=15]Nebu­de chýbať ani železnica[/si­ze][/color]

Dominantou priestoru bude viac než 40 metrov dlhá modelová železničná krajinka, ktorú spoločne postavia železnično-modelárske kluby z Bojníc, Bratislavy, Liptovského Mikuláša a Košíc. Budú na nej prevádzať dlhé vlakové súpravy. Okrem veľkého modulového koľajiska, bude vystavených aj niekoľko menších individuálnych.

Výnimočnou udalosťou bude predstavenie presných modelov najnovších rušňov prezývaných Messerschmitt, ktoré začnú čoskoro jazdiť aj na skutočných slovenských koľajniciach, a to rýchlosťou až 200 km za hodinu. Tieto modely predstaví Železnično-modelársky klub pri SPŠ Dopravnej Košice.

[color=#cc0000]­[size=15]Lietať budú aj vrtuľníky[/si­ze][/color]

Divácky veľmi atraktívne budú letové ukážky rádiom ovládaných (RC) modelov vrtuľníkov. V priestore za ochrannou sieťou naživo predvedú skúsení piloti veľké modely. Ohlásených je aj niekoľko modelov technicky veľmi zaujímavých quatrocoptér (štyri vrtule), ktoré sa používajú na fotografovanie a kamerovanie.

[color=#cc0000]­[size=15]Silné motorové modely[/size][/co­lor]

Hlučnosťou a zápachom spáleného paliva budú priťahovať pozornosť veľké RC modely bojovej techniky a nákladných vozidiel. Tento rok potvrdili svoju účasť známi českí modelári Lamka, Mohr a Šťovíček, ktorí patria k úplnej špičke v tejto oblasti. Diváci, ktorí videli minulý rok pána Lamku nasadnúť na svoj 3 metre dlhý model vojenského ťahača a voziť sa na ňom, iste na tento zážitok nezabudli. Organizátorov PMD teší aj to, že pán Šťovíček práve v Poprade po prvý raz predstaví verejnosti svoj úplne nový model tanku Su-100.

Premiéru bude mať aj model traktora Zetor postavený pánom Hrabkovským z Kežmarku. Menšie RC modely tankov vo veľmi populárnej mierke 1/16, budú mať pripravenú miniatúrnu bojovú zónu so zrúcaninami, mostmi a zákopmi.

[color=#cc0000]­[size=15]Samos­tatné zóny pre RC autá[/size][/color]

Ladnosť jazdy riadeným šmykom je typická pre driftové jazdenie. Táto veľmi populárna modelárska disciplína bude mať vyhradenú samostatnú drift zónu so špeciálnym povrchom. Modely áut používané pre drift majú často atraktívne farebné riešenie a svetelné efekty, tak ako ich skutočné predlohy.

Úplným protipólom budú modely crawlerov a expedičných áut, ktoré budú prekonávať pripravenú náročnú prekážkovú dráhu, síce pomalým tempom, ale úplne extrémne.

Organizátori PMD nezabudli ani na milovníkov rýchlych terénnych áut buggy. Na pripravenom okruhu budú mať k dispozícii niekoľko skokov a vĺn. Svoje jazdecké umenie môže predviesť každý, kto prinesie svoj model auta.

[color=#cc0000]­[size=15]Kami­óny, lode, ponorky[/size][/co­lor]

Veľký divácky ohlas zaznamenali minulý rok RC modely kamiónov s návesmi. Organizátori PMD preto pre ne pripravili špeciálny cestný okruh s parkoviskom a križovatkami. Svoje modely ťahačov prídu predstaviť modelári zo Senca, Trstenej a Košíc.

Tak ako minulý rok, aj teraz bude na ploche pred halou pripravený bazén na predvádzanie RC modelov lodí a ponoriek. Modelári budú predvádzať až 2 metre dlhé a 70 kíl ťažké modely lodí. Atraktívna bude ukážka manipulácie s veľkou kontajnerovou loďou pomocou prístavných remorkérov. Perličkou budú nádherné modely lodí poháňané skutočnými miniatúrnymi parnými strojmi, ktoré postavil pán Čimo.

[color=#cc0000]­[size=15]Poprad­ský modelársky deň je hlavne pre deti[/size][/color]

Svoju modelársku tvorbu predstavia detské modelárske krúžky z Lipian, Lubeníka či Spišskej Belej. Mladí modelári sa pochvália vlastnoručne postavenými funkčnými modelmi lodí a lietadiel. Chýbať však nebudú ani detailne spracované papierové a plastové modely.

Pre deti bude pripravená modelárska tvorivá dielňa, modelársky letecký RC simulátor, a keďže modelárstvo je úzko späté so záujmom o históriu, príležitosť dostanú aj kluby vojenskej histórie z Popradu, Prešova a Košíc.

Poprad sa už o niekoľko dní stane centrom modelárskeho diania. Hlavný organizátor a sponzor PMD Jozef Anďal celú prípravu akcie zhrnul nasledovne:** „Snažíme sa pripraviť PMD tak, aby to bol deň radosti zo stretnutia ľudí spojených láskou k svojmu koníčku so širokou laickou verejnosťou. Chceme deťom i dospelým predstaviť unikátne modely, postavené skutočnými majstrami. Budeme sa tešiť ak návštevníci strávia na PMD celý deň a večer budú odchádzať s predsavzatím, že aj oni skúsia postaviť svoj prvý model, alebo sa naučia ovládať RC lietadlo, auto, či loď. Na Slovensku sa iná podobná akcia v takomto rozsahu nekoná, preto cítime zodpovednosť voči tomu, akým spôsobom modelárstvo a s ním spojené trávenie voľného času odprezentujeme. Každý rok chceme niečo pridať, aby mali modelári, ale aj návštevníci dôvod opäť prísť.“**

Foto a video z minulého ročníka PMD si môžete pozrieť [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.99924_Po­pradsky-modelarsky-den-potesil-malych-i-velkych]TU![/lin­k]

Poprad24 Foto: Pavol Krupka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM