Peter Handzuš Rôzne

Svetový deň práv spotrebiteľov sa sústreďuje na spravodlivé finančné služby

Prístup k bezpečným, spravodlivým a konkurencieschopným trhom v oblasti finančných služieb pre všetkých - to je dominantná téma tohtoročného Svetového dňa práv spotrebiteľov (World Consumer Rights Day, WCRD), ktorý pripadá na dnes.

Svetová federácia spotrebiteľských organizácií Consumers International (CI) odôvodnila zameranie tohtoročnej témy konštatovaním, že v oblasti finančných služieb sa spotrebitelia ocitali na tej menej výhodnej strane.
História tohto svetového dňa hovorí, že spotrebiteľské práva sa spájajú s menom amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý 15. marca 1962 pred členmi Kongresu USA vyhlásil: „Spotrebiteľmi sme my všetci, každý z nás. Je to najväčšia ekonomická sila, ktorá má vplyv na súkromné aj verejné podnikanie, často ju však nikto nechce počúvať.“ John F. Kennedy pred Kongresom formuloval právo na bezpečnosť, informácie, výber a právo byť vypočutý. Od týchto štyroch základných práv sa odvíja ochrana spotrebiteľov na celom svete. Od ochoty spotrebiteľa otvoriť peňaženku závisí osud obchodu, výroby a služieb. Je pánom ekonomiky, hoci si to niekedy ani sám neuvedomuje, pripomenula v médiách slová J. F. Kennedyho dlhoročná zástankyňa práv spotrebiteľov na Slovensku Marta Černá.
Vďaka nezávislej CI, ktorá zastrešuje vyše 220 spotrebiteľských organizácií zo 120 krajín vrátane Slovenska, sa v roku 1983 pridali k uvedeným štyrom základným ďalšie štyri práva – právo na uspokojenie základných potrieb, právo na nápravu, právo na spotrebiteľské vzdelanie a právo na zdravé životné prostredie – a boli položené základy Svetového dňa práv spotrebiteľov.
V roku 1985 z iniciatívy Medzinárodnej organizácie spotrebiteľských zväzov prijalo Valné zhromaždenie OSN smernice k Svetovému dňu práv spotrebiteľov. Obsahujú principiálne východiská k ôsmim právam spotrebiteľov a zabezpečujú rámec na posilnenie národných politík na ochranu spotrebiteľa.
Spotrebiteľské organizácie chcú, aby vlády jednotlivých štátov dali právam spotrebiteľov vysokú prioritu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM