Peter Handzuš Rôzne

Svetový deň tichého zabijaka - hypertenzie

Nevyhnutnosť poznania svojho krvného tlaku akcentuje téma tohtoročného Svetového dňa hypertenzie pripadajúceho na 17. mája. Téma znie: Poznajte svoje číselné údaje a zamerajte sa na krvný tlak (Know Your Numbers and Target Your Blood Pressure).

Tento deň jeho organizátori zo Svetovej ligy pre hypertenziu (WHL) vyhlásili s tým, aby sa od roku 2005 pravidelne upozorňovalo na možnosť predchádzať zdravotným následkom vyvolaným hypertenziou (vysokým krvným tlakom) – napríklad mozgovej cievnej príhode, ochoreniam srdca a obličiek. Svetový deň hypertenzie zároveň dáva príležitosť informovať verejnosť o prevencii, včasnom diagnostikovaní a liečbe chorôb, vyvolaných vysokým krvným tlakom, ale aj upozorniť naň.

Na celom svete vyše 1,5 miliardy ľudí trpí vysokým krvným tlakom, asi sedem miliónov osôb ročne skoná na následky vysokého krvného tlaku. Okrem toho vyše miliardy ľudí má zvýšenú hmotnosť. Svetová liga pre hypertenziu na svojej stránke podčiarkla, že nie diéty, ale zdravý životný štýl je dôležitý.

Pojem arteriálna hypertenzia sa vymedzuje ako ochorenie charakterizované zvýšeným tepenným tlakom vo veľkom krvnom obehu. Arteriálna hypertenzia sa považuje za najčastejšie ochorenie srdcovo-cievneho systému. O arteriálnej hypertenzii sa hovorí, ak je krvný tlak nad 140/90.

Neliečenie hypertenzie môže po rokoch vyvolať zlyhávanie srdcovej činnosti. Komplikácie spôsobené vysokým krvným tlakom významne ovplyvňujú chorobnosť a úmrtnosť populácie.

Dané ochorenie, nazývané aj tichý zabijak alebo moderná epidémia, sa vyskytuje najmä v radoch obyvateľstva v ekonomicky vyspelých štátoch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM