Pavol Krupka Rôzne

Sviatok Božieho narodenia

Kniha Antona Habovštiaka Kráľ nad kráľmi sa narodil prináša osobné spomienky autora na vianočné sviatky tak, ako ich prežíval od útleho detstva. Čo sa v oravských dedinkách, odkiaľ spisovateľ pochádzal, dialo na Prvý sviatok vianočný?

Deň sa začínal príchodom chlapcov rôzneho veku, vrátane tých najmenších, ktorí ako vinšovníci obchádzali celú dedinu. Všetci sa usilovali v rozmanitých veršoch približovať rodinám betlehemskú udalosť a všetko, čo súviselo s príchodom Spasiteľa a svet. Vinšovalo sa vážne a dôstojne. Pre celé vystúpenie vinšovníka bol príznačný recitačný prejav. Matere boli aj zvedavé na vystúpenie svojich ratolestí, a tak ani nečudo, že sa neskôr vyzvedali: A bol ten náš čeľadník u vás?

Z úst takýchto vinšovníkov zaznievali rozmanité verše, kratšie i dlhšie, starodávne i celkom nové. Každý by však bol najradšej zarecitoval niečo také, čo iní nevedeli. Vo všetkých veršoch sa hovorilo o novonarodenom Dieťati a vyslovili sa nakoniec aj tie najlepšie žičenia:

Vážení a milí priatelia! Vstupujem do príbytku vášho ako anjelik pastierom betlehemským, keď nočnú stráž držali nad svojím stádom, tú radostnú novinu vtedy zvestovali: Narodil sa nám Spasiteľ v meste Dávidovom… Tak aj ja, pastier od stáda, k vám prichodím a v tento radostný čas vám vinšujem a žiadam, aby ste ho čím najšťastlivejšie sláviť mohli To vám zo srdca vinšujem! Pochválen pán Ježiš!

(Podľa knihy: Anton Habovštiak: Kráľ nad kráľmi sa narodil. Vydalo vydavateľstvo Nové mesto, s r. o., 1995. Autorkou obrázku Vinšovníci je Jana Hojáková.)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM