Martin Sýkora Správy

Svit je v jednom smere najlepší na Slovensku: Ide o kilometre a bicykle

Do zaujímavej a ekologickej súťaže sa zapojilo množstvo súkromných firiem, ktoré podporila aj samospráva. Svit predbehol aj Čaňu i Martin.

Ilustračný obrázok k článku Svit je v jednom smere najlepší na Slovensku: Ide o kilometre a bicykle
Zdroj: TASR

Podtatranské mesto Svit obhájilo v celonárodnej súťaži Do práce na bicykli minuloročné víťazstvo v kategórii najviac najazdených kilometrov na obyvateľa. Účastníci podujatia tak ochránili ovzdušie od 3888 kilogramov oxidu uhličitého.

„Víťazstvo nás veľmi potešilo, nakoľko sme obhájili prvenstvo z minulého roku. Úspech v danej kategórii pripisujeme najmä počtu tímov a súťažiacim, ktorí sa do tejto súťaže zapojili. Dôležitým aspektom je najmä záujem ľudí pracujúcich či žijúcich vo Svite, je to najmä ich prínos a víťazstvo,“ uviedla koordinátorka súťaže vo Svite Mária Rušinová. K víťazstvu podľa nej prispel aj počet firiem, ktoré sa v meste nachádzajú a úroveň rozvinutých cyklotrás. „V neposlednom rade motiváciou bolo určite aj minuloročné prvenstvo v tejto súťaži,“ povedala Rušinová.

Vo Svite sa do súťaže Do práce na bicykli zapojilo 57 súťažiacich v 19 tímoch. Spolu najazdili viac ako 15.489 kilometrov (km), čím ochránili ovzdušie od 3888,7 kilogramu CO2. „Najlepším družstvom bol Pro Flexo tím, ktorý najazdil 2629 km. Jeho súčasťou bol aj najúspešnejší súťažiaci Rastislav Gajan, ktorý si pripísal 1249 km,“ informovala Rušinová. Tretím najúspešnejším cyklistom vo Svite sa stal viceprimátor mesta Ivan Zima, ktorý počas mája prešiel na bicykli viac ako 736 km.

Pri prepočte priemerne najazdených kilometrov na počet obyvateľov samosprávy sa na prvom mieste umiestnil Svit, kde na jedného obyvateľa mesta súťažiaci odbicyklovali 2,038 kilometra. Druhá v poradí skončila Čaňa (1,845 km/1 obyvateľ) a na treťom mieste Martin (1,404 km/1 obyvateľ).

Ilustračné foto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM