Monika Vengrínová Kultúra

Svit oslávil osemdesiatku: Podľa primátora je ešte batoľaťom

Bohatým dvojdňovým programom oslávili Sviťania osemdesiate narodeniny svojho mesta. A kým piatok patril tým skôr narodeným a odovzdávaniu cien mesta a primátora, sobotu si užili deti a potom všetci ostatní. Nechýbali hry, kúzelník, hudobné vystúpenia či ohňostroj.

Ilustračný obrázok k článku Svit oslávil osemdesiatku: Podľa primátora je ešte batoľaťom
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Dni mesta Svit organizovalo mesto v spolupráci s Chemosvitom, ktoré oslavovalo rovnaké výročie. „Myslím si, že osemdesiat rokov v živote človeka je veľa, ale v živote mesta je to málo. My sme také batoľa oproti ostatným mestám, ale na druhej strane sme na to hrdí, lebo tým, že sme mladí, sme aj moderní. A pri príležitosti osláv sme vytvorili program pre našich obyvateľov, aby videli a cítili, že naše mesto má osemdesiat rokov,“ povedal primátor Svitu Rudolf Abrahám.

Deti oslavovali s kúzelníkom i divadlom

Veľké výročie oslavovali najskôr tí najmenší, a to spolu s Ujo Ľubom a kúzelníkom Wolfom. Deti i tí starší, si mohli užiť vystúpenia žiakov základných umeleckých škôl, zábavnú skupinu Svittasenior, módnu prehliadku SOŠ, či folklórny súbor Jánošík. Zaspievať prišla i Jadranka a zahrať herci z Divadla Actores z Rožňavy.

Večer už patril len hudbe. Svoje majstrovské virtuózne umenie predviedol Stanislav Salanci a namiesto avizovanej Katky Knechtovej, ktorá pre vážne dôvody nedorazila, zaspieval Miro Jaroš. Záver dňa vyvrcholil ohňostrojm a koncerom popradskej skupiny Štvorka. Ako prvé však prišli na rad dievčatá známe zo speváckych súťaží Super Star a Hlas Československa, keď postupne zaspievali Dominika Mirgová, Kristína Debnárová a Ivanna Bagová.

Kristína zmaturovala a vyšiel jej singel Ráno

Kristínka bodovala v Super Star minulý rok a spievanie si stále užíva. Za posledný rok sa tak v jej živote toho zmenilo viac než dosť. „V prvom rade som musela zmaturovať, ale popri tom som mala hodiny spevu, čiže som na sebe stále makala a dúfam, aj sa zlepšovala. Mala som rôzne vystúpenia a zhruba pred dvoma týždňami mi vyšiel singel Ráno. Aktuálne pripravujeme i ďalší, ktorý by mal vyjsť niekedy v septembri. Takže si myslím, že sa je na čo tešiť,“ prezradila nám mladučká speváčka, ktorá už budúci rok nastupuje na vysokú školu, kde bude študovať chémiu. Spevu sa však plánuje venovať i naďalej a najbližšie ju môžete vidieť v Kľačne a v Liptovskom Mikuláši.

Ivanna natáča klip s DJmi a koncertuje s Michalom Davidom

Svojim skvelým vystúpením roztancovala publikum i minuloročná víťazka súťaže Hlas Československa Ivanna Bagová, ktorej podľa jej slov táto výhra výrazne ovplyvnila život tým, že začala vystupovať na veľkých pódiách, či koncertovať s Michalom Davidom, ktorý bol v súťaži jej koučom. „S Michalom mám asi v októbri ešte posledný koncert, takže sa veľmi teším. Momentálne tiež pracujem s DJmi, s ktorými robím skladbu, ku ktorej budeme v pondelok natáčať videoklip. Premiéru by mal mať začiatkom júla. Okrem toho som aktuálne spravila ďalšiu skladbu, ktorá sa volá Vráť sa späť. Som veľmi nadšená z toho všetkého, čo sa deje,“ povedala Ivanna pred svojim vystúpením s tým, že v lete ju čaká skutočne veľa práce, nevynechá však ani dovolenku. Po prázdninách sa vracia späť do školy, kde študuje učiteľstvo hudobno-dramatického odboru.

Dni mesta Svit
1
Galéria
Dni mesta Svit
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM