Peter Handzuš Rôzne

Symbolom Vianoc v katolíckych kostoloch i v domácnostiach sú betlehemy

Jasličky a scéna betlehema sú pre katolíckych veriacich dôležitým symbolom obdobia Vianoc až do sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý sa slávi 6. januára.

Betlehemy s jasličkami a malým Ježiškom, postavami Márie a Jozefa, troch mudrcov z Východu, ktorí sa prišli pokloniť novorodeniatku a doniesli mu dary, anjelov, pastierov i rôznych zvierat, dotvárajú v tomto období atmosféru v katolíckych kostoloch, domácnostiach i na verejných priestranstvách vo viacerých mestách Slovenska.
Tradícia jasličiek a betlehemov je prastará. Vo Svätom písme sa jasle spomínajú v súvislosti s narodením Ježiša. Podľa niektorých prameňov v roku 354 priniesli jasličky z Betlehema do Ríma a pápež Libérius ich slávnostne posvätil v Kostole Santa Maria Maggiore. Jasličky a neskôr betlehemy s mnohými postavami ako symbol Narodenia Ježiša Krista majú dávnu tradíciu nielen v Taliansku, ale i v Španielsku, Nemecku a iných európskych krajinách. Rozširovali sa najmä v 17. a 18. storočí, ľudia ich vyrezávali a zostavovali z rôznych materiálov.
Na Slovensku došlo k veľkému rozmachu tvorby betlehemov od konca 18. storočia. Najrozšírenejším materiálom, z ktorého ich ľudia zhotovovali, bolo drevo. Známe sú aj betlehemy maľované na skle, vyrobené z papiera, kukuričného šúpolia, keramiky, z cesta, vosku, sadry a iných materiálov a tiež betlehemy z okolia banských miest, najmä Banskej Štiavnice. Tradíciu majú aj prenosné betlehemy, s ktorými v minulosti predvádzali betlehemské hry.
Mnohé betlehemy ľudových umelcov z rôznych oblastí Slovenska sa nachádzajú v múzeách. Z najrozličnejších materiálov a rôznych veľkostí ich vyrábajú ľudoví majstri aj v súčasnosti.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM