Tlačové správy

Tablety už žiaci využívajú aj pri mimoškolskej činnosti

Tablety nachádzajú v školách čoraz väčšie uplatnenie už nielen priamo vo výučbe, ale aj pri mimoškolskej činnosti. Umožňuje im to projekt Škola na dotyk FAJN, ktorý s podporou Samsung Electronics, v spolupráci s vybranými školami realizuje nezisková organizácie EDULAB.

Ilustračný obrázok k článku Tablety už žiaci využívajú aj pri mimoškolskej činnosti
Zdroj: Dnes24.sk

„Cieľom projektu je ukázať multifunkčnosť tabletov, ktorá umožňuje školám ich využitie nielen na hodinách v triede, ale napríklad aj v teréne, v rámci voľnočasových aktivít,“ vysvetľuje Ján Machaj, riaditeľ EDULAB-u.

Rôznorodosť využitia tabletov pri mimoškolských aktivitách dokazujú aj projekty, ktoré realizujú jednotlivé zúčastnené školy. Kým niektoré sa zamerali na zlepšenie zručností a kreativity pri výrobe videí, fotografií, animácií, či dokonca vlastných komiksov, iné sa rozhodli pre využitie tabletov priamo v teréne.

Z týchto patrí medzi najzaujímavejšie napríklad projekt Základnej školy na Komenského ulici v Sabinove „K prameňu“, ktorého cieľom je spoznať a zdokumentovať prírodné zaujímavosti, históriu, kultúru a tradície v okolí rieky Torysy. V rámci projektu žiaci pod vedením pedagógov vyhľadávajú, spoznávajú a následne pomocou tabletov zdokumentujú hydrologické, geomorfologické a sídelné pomery horného toku Torysy a biotopov jej okolia v rôznych ročných obdobiach. Ďalej spracujú aj prierez ľudových zvyklostí, nacvičia si regionálne šarišské ľudové piesne, ale pôjdu aj po stopách miestnych remesiel, nástrojov a predmetov využívaných v minulosti na Hornej Toryse. „Práca s tabletmi je unikátna nielen v tom, že naši žiaci sa výborne naučia pracovať s modernými technológiami, ale hlavne v tom, že poznatky získanépre nich pútavým spôsobom sú ľahšie zapamätateľné a trvalejšie,“ hovorí na margo práce s tabletmi učiteľka Zuzana Hanudeľová, ktorá je lektorkou uvedeného projektu na predmetnej škole.

Okrem projektu Škola na dotyk FAJN realizuje EDULAB v súčasnosti aj projekt Škola na dotyk AKADÉMIA. Ide o sériu prakticky orientovaných školení pre učiteľov z celého Slovenska venovaných problematike výučby prostredníctvom tabletov. Lektormi na školeniach sú učitelia, ktorí získali cenné praktické skúsenosti z výučby s tabletom v minuloročnom pilotnom projekte Škola na dotyk, a ktoré touto formou odovzdávajú ďalej učiteľom z ostatných škôl. Tie od rezortu školstva dostali 22 000 tabletov a pripravujú ich nasadenie do bežnej výučby.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM