Monika Vengrínová Kultúra

Takto sa vyšantili mladí fotografi: Časozberné video z Popradu vám vyrazí dych!

3500 snímkov v trojminútovom klipe. Takto ste Poprad ešte nevideli. Pozrite si jeho turistické miesta, historické časti, športoviská a miesta cestovného ruchu vo FullHD kvalite.

Ilustračný obrázok k článku Takto sa vyšantili mladí fotografi: Časozberné video z Popradu vám vyrazí dych!
Zdroj: Dnes24.sk

Nie je to tak dávno, čo začali fotiť kompaktnými fotoaparátmi, dnes používajú zrkadlovky značky Canon. Na rad prišli objektívy, statív, externý blesk, ale aj zriadenie malého domáceho ateliéru, kde sa učili fotiť portréty a prevádzať retuš podľa profesionálnych postupov. “Rast v oblasti fotenia nás spolu s tímom FIT foto doviedol k tvoreniu timelapse videí. V pláne je aj elektrotechnická lietajúca kvadrokoptéra pre fotenie zo vzduchu. Vo voľnom čase fotíme oslavy, svadby ale najviac prírodu, šport, ľudí a všetko kde sa fotograf nenudí,” povedal s úsmevom mladý fotograf Ivan Iždinský.

Skúsenosti pretavili do krásneho videa

Amatérski nadšenci fotografovania sa zaoberajú tvorbou fotografií, fotoalbumov a timelapse videom. “Rozhodli sme sa urobiť prezentáciu mesta touto formou za účelom zviditeľnenia Popradu, nazbierania skúseností a získania spätnej väzby pre ďalšie projekty,” ozrejmil počin tímu fotograf Ivan.

Timelapse – vnímať realitu inak

Dnes sa fotoaparát stal súčasťou života a ľudia zachytávajú snímky aj na mobilný telefón, nadšenci na kompaktné či zrkadlové fotoaparáty najnovších technológii. “Na úpravu snímok a na prácu s nimi dnes máme k dispozícii počítačový softvér, ktorý umožňuje napríklad aj upraviť a následne pospájať snímky do sekvencií. To otvorilo ďalšie možnosti a jednou z nich je takzvaný timelapse, v ktorom je možné vidieť to, čo sa bežne vidieť nedá. Timelapse je sekvencia fotografií vo forme videa, ktorá ponúka pre diváka nový, zaujímavejší pohľad v zrýchlenom časovom úseku,” vysvetlil Iždinský princípy výroby časozberného videa.

Poprad v pohybe

Vo videu FIT fota môžete vidieť zaujímavé a netradičné scény pohybujúcich sa oblakov alebo zrýchlený pohyb áut a ľudí. Zrýchlené zábery spolu s dynamickým pohybom kamery je to, čo robí timelapse výnimočným.

Uvidíte mesto Poprad tak, ako ho nepoznáte, jeho turistické miesta, historické časti, športoviská a miesta cestovného ruchu, a to vo FullHD kvalite. To všetko a omnoho viac si môžete pozrieť v 3 minútovom klipe so sprievodnou hudbou Rivers Flow In You.

Ako to celé vzniklo?

Myšlienka vznikla už v zime. Samotné fotenie prebehlo v priebehu asi troch týždňov v letných mesiacoch, následne sa fotky upravili a strihali asi ďalšie štyri týždne. Na výrobu videa bolo odfotených približne 7000 snímkov, z toho použitých bolo asi 3500 a celý projekt zaberá 176 GB miesta v počítači.

Timelapse ich láka aj naďalej

“V súčastnosti tím FIT foto pracuje na ďalších projektoch, Timelapse prerábania bytu, ktoré je ešte v procese a ďalší veľký cieľ, natočiť vianočné mesto Poprad v nočnom Timelapse, na jar zase prezentáciu Cyklistického chodníka Poprad – Svit, takže je sa na čo tešiť,” prezradil Ivan Iždinský.

Timelapse Poprad
1
Galéria
Takto sa vyšantili mladí fotografi: Časozberné video z Popradu vám vyrazí dych!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM