Peter Handzuš Kultúra

Takto to vyzeralo počas otvorenia kina Tatran: Diváci si naživo užili herečku Emíliu Vášáryovú

Za účasti režiséra Marka Škopa a herečky Emílie Vášáryovej vo štvrtok 28.1.2016 po štyroch rokoch opäť otvorili Kino Tatran v Poprade. Diváci si užili skvelý slovenský film Eva Nová, po ktorom nasledovala malá beseda s tvorcami.

Ilustračný obrázok k článku Takto to vyzeralo počas otvorenia kina Tatran: Diváci si naživo užili herečku Emíliu Vášáryovú
Foto: Peter Handzuš

Práve film Eva Nová z dielne spomínaného režiséra mohla plná kinosála vidieť ako prvý v už zdigitalizovaných priestoroch. „Je tu veľmi príjemne, báječná atmosféra, toto je naozajstné kino. Blahoželám k tomu, že tu taký priestor vznikol. Určite sa tu udeje nielen v hľadisku, ale aj na plátne mnoho prekrásnych príbehov a kino si určite nájde svojho diváka,“ uviedla pre médiá Vášáryová.

Tatranu by popcorn nepristal

Ona sama má najradšej malé kiná, aj v Bratislave chodí do takého, kde je maximálne asi 60 ľudí. Naposledy v klubovom kine videla Sorrentinov film Mladosť a predtým islandskú snímku O koňoch a ľuďoch. „Ja mám rada tú intimitu malého kina, že sú okolo mňa príjemní ľudia, nikto z nich neje žiadne popkorny a podobné veci, sme tam všetci preto, že máme sviatočný večer, lebo vidíme dobrý film,“ priblížila svoj vzťah k mestským kinám jedna z najznámejších slovenských herečiek. Dodala, že pri tvorbe filmu Eva Nová sa jej veľmi dobre spolupracovalo s režisérom Markom Škopom a sú zladení na jednej vlne. Aj on sám si výsledok natáčania veľmi pochvaľoval.

„Veľmi sa z tejto spolupráce teším, som pani Emílii za mnohé vďačný, bola úžasná, bola aj veľmi odvážna, ukázala veľkú dôveru nielen mne, ale aj celému štábu, a to si veľmi cením,“ konštatoval Škop. Snímka Eva Nová je tragikomickým príbehom herečky, abstinujúcej alkoholičky, ktorá sa snaží získať druhú šancu od človeka, ktorému v živote najviac ublížila, od svojho syna. Film mal premiéru v septembri minulého roka a na 40. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Toronte získal Cenu filmovej kritiky FIPRESCI.

Kino môže oživiť centrum

Kino Tatran na Námestí sv. Egídia v Poprade prestalo premietať v roku 2011 po tom, čo poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) pre stratovosť prevádzky odsúhlasili ukončenie premietania filmov. „Ľudia boli nadšení z toho, že sa kino znovu otvorilo, ja verím, že sa tentoraz podarí jeho prevádzku udržať. Je súčasťou koncepcie oživenia celého centra mesta,“ konštatovala nová vedúca kina Ľuba Olejárová.

„Zatiaľ máme pripravený program na február. Kino by mal byť živý organizmus, preto okrem premietania filmov plánujeme viacero sprievodných aktivít, ktoré ho etablujú ako životaschopnú kultúrnu inštitúciu v centre mesta. Chceli by sme zachovať to, aby kino Tatran dávalo priestor hlavne filmovému klubu a tzv. artovým filmom, avšak bez nasadzovania noviniek to tiež nepôjde,“ dodala Olejárová. Predpredaj vstupeniek na filmové predstavenia bude zabezpečovať Mestská informačná kancelária mesta Poprad, ktorá kino prevzala do svojej organizačnej štruktúry.

Vedeli ste, že…

História popradského kina sa začala už v roku 1911, keď sú prvé zmienky o predstaveniach kinematografu premietaním nemých filmov s klavírnym sprievodom. Prvé stále kino vzniklo v roku 1913 v sále Nemeckého kultúrneho spolku pod budovou Astorky. Neskôr bolo kino v bývalom Hoteli Tatra pri železničnej stanici a potom v Hoteli Poprad, ktorý sa prestavbou Reduty v roku 1931 zmenil na mestskú divadelnú sálu s možnosťou premietania filmov. Po druhej svetovej vojne definitívne získava názov kino Tatran. Za roky fungovania prešlo dvoma prestavbami, prvou vo funkcionalistickej podobe v rokoch 1964 – 1966 a druhou v eklektickej podobe v rokoch 1992 – 1998.

Cítajte aj: Kino Tatran láka na skvelý zvuk a obraz: Takto to vyzerá v zákulisí

Eva Nová v kine Tatran
32
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM