Monika Vengrínová Rôzne

Takú nikde inde nedostanete: Listy Popradčanov budú dostávať na pošte špeciálnu pečiatku!

Ak budete posielať v Poprade listy, na pošte Poprad 1 vám ich opečiatkujú pečiatkou, ktorá bude naozaj špeciálna. Ale pozor! Na listy sa bude dávať iba v jediný deň.

Ilustračný obrázok k článku Takú nikde inde nedostanete: Listy Popradčanov budú dostávať na pošte špeciálnu pečiatku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Pri príležitosti 205.výročia pošty v Poprade sa bude pečiatkovať naozaj mimoriadne. Všetko sa udeje v pondelok. Prvá zmienka o popradskej pošte je síce z 1. júna 1809, keďže však 1. jún pripadne na nedeľu, pečiatka bude datovaná 2. júna 2014. A používať sa teda bude len v tento jeden deň.

„Pošta v Poprade mala v prvých desaťročiach podobu listovej zberne. Popradská pošta bola v tomto období pobočkou pošty v Hôrke. Prvým po mene známym popradským poštárom bol Ján (Joannes) Klein z roku 1844,“ uviedol Rastislav Ovšonka, predseda Klubu filatelistov Poprad.

Kvalitatívny skok zaznamenala popradská pošta v roku 1853. K 1. novembru sa vtedajšia listová zberňa zmenila na poštovú expedíciu/výpravňu. Pošta v Poprade bola napojená na poštový kurz medzi Levočou a Nitrou. Dovtedy sa zhromaždené zásielky nosili z Popradu do Hôrky, kde bola poštová stanica. Do okrsku popradskej pošty patrilo od roku 1853 viacero usadlostí, obcí a miest v okolí, napríklad aj všetky mestečká, ktoré dnes tvoria mesto Poprad.

Foto: ilustračné

205 rokov pošty v Poprade
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM