Peter Handzuš Rôzne

Tanapáci budú počítať kamzíky. Vlani ich bolo 967

V utorok 26. júna organizujú Štátne lesy TANAPu v spolupráci s poľským Tatranským národným parkom a Správou TANAPu pravidelné jarné spočítavanie kamzíkov na území Tatier. Jeho hlavným zameraním je zistenie počtu tohtoročných jarných prírastkov. Vlan

Spočítavanie kamzičej zveri organizujú Štátne lesy TANAPu už vyše päť desiatok rokov, v posledných rokoch v spolupráci s poľským Tatrzanskim Parkom Narodowym a Správou TANAPu. Spoločným hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha.

„Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou,“ informovala Lenka Burdová zo ŠL TANAPu. Každoročne sa tak získava prehľad, ako sa populácia kamzíka na území Tatier vyvíja.

Najnižší počet kamzíkov v tomto vzácnom území bol zaznamenaný koncom 90-tych rokov minulého storočia, keď klesol až na hranicu 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v Tatrách pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov.

Poprad24 Foto: Ján Slivenský

kamzik
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM