Peter Handzuš Rôzne

Tanapáci budú v utorok počítať turistov. Padne rekord z roku 1980?

Tohtoročným dňom spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku bude utorok 11. augusta. Pracovníci Štátnych lesov TANAPu budú zaznamenávať ich počet na približne päťdesiatich lokalitách Vysokých, Západných a Belianskych Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Tanapáci budú v utorok počítať turistov. Padne rekord z roku 1980?
Zdroj: TASR

Súčasťou spočítavania bude nielen zisťovanie národnostného zloženia turistov vstupujúcich do vysokohorského prostredia, ale prostredníctvom dotazníka aj zisťovanie názorov turistov na stav prírodného prostredia a služieb poskytovaných Štátnymi lesmi TANAPu.

Vlani v deň spočítania prešlo turistické chodníky v Tatranskom národnom parku viac ako 24 100 turistov. Pritom najviac ich bolo na Hrebienku, viac ako 4 400 turistov, Popradskom plese, kde prišlo v deň spočítania takmer 4 000 turistov, Solisku, kde bolo viac ako 1 500 turistov a Skalnatom plese, kde sa lanovkou vyviezlo takmer 3 350 turistov. V Západných Tatrách bolo najviac, až takmer 1 600 turistov, v Roháčskej doline na Zverovke. Najmenej, iba 39 turistov počas spočítania, prišlo do Kôprovej doliny. Na Kriváň vyšlo 550 a na vrchol Rysov 1 111 turistov. Turisti prichádzali z rôznych kútov Slovenska a spoza hraníc zväčša z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Anglicka a Nemecka.

Štátne lesy TANAPu evidujú návštevnosť v TANAPe od roku 1972. Dôvodom každoročného spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí je zisťovanie nielen zmien v počtoch návštevnosti, ale aj v zaťaženosti jednotlivých lokalít. Takto získané údaje využíva správca turistickej siete v TANAPe pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete a na zlepšenie služieb, ktoré Štátne lesy TANAPu v tomto chránenom území turistom poskytujú.

Hoci početnosť turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie, doteraz najviac, až 26 520 turistov, napočítali v roku 1980.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM