Peter Handzuš Samospráva

Tatrancom chýbajú cyklotrasy a parkoviská. Primátor Mokoš na tom chce zapracovať

Vo Vysokých Tatrách chýbajú cyklotrasy určené pre rodiny s deťmi. Turisti majú dlhodobo problém nájsť v meste voľné parkovacie miesto.

Ilustračný obrázok k článku Tatrancom chýbajú cyklotrasy a parkoviská. Primátor Mokoš na tom chce zapracovať
Foto: Peter Handzuš

Mesto Vysoké Tatry trápia viaceré problémy. Jedným z nich je nedostatok parkovacích miest. „Naším cieľom je riešiť to, čo nám chýba, a to sú miesta na parkovanie. Ľudia krúžia po meste autom, potom odídu preč, alebo zaparkujú na trávniku,“ poznamenal primátor. Zároveň zdôraznil, že samospráva nechce ísť do výstavby nových hotelov a zariadení. Skôr chce zveľaďovať a rekonštruovať tie, ktoré má k dispozícii.

Podľa Mokoša je dôležité, aby bolo tatranské územie primerane zaťažovaná, najmä čo sa týka výstavby. „V minulosti tu boli snahy zo strany developerov postaviť 300-lôžkové hotely na Hrebienku, nové zjazdovky vo Vyšných Hágoch. My sme si povedali, že zachováme tri centrá pre lyžiarske športy a zimné lyžovanie zjazdového typu, a to Štrbské Pleso, Smokovce a Lomnicu,“ vysvetlil.

„Myslím si, že práve konfigurácia Vysokých Tatier predurčila toto spojenie osád do jedného samosprávneho celku. V národnom parku je potrebné riešiť centrálne jeho rozvoj i napredovanie, a samozrejme, aj centrálne riešiť ochranu prírody. To sú asi také najväčšie atribúty spojenia, aby tu nedochádzalo k nadmernému zaťažovaniu podhoria, konkrétne jeho hornej časti,“ povedal primátor.

Radnica má stavebné povolenie na cyklochodník

Mesto tiež uvažuje o vybudovaní väčšieho množstva cyklotrás, ktoré sú medzi domácimi, ale aj turistami žiadané. Ako vysvetlil primátor, vo Vysokých Tatrách sa nachádza dostatok cyklotrás, avšak mnohé sú náročné na stúpanie a nie sú vhodné pre rodiny s deťmi. Aj preto by chceli vybudovať tri cyklotrasy pozdĺž celej Cesty slobody smerom na Veľkú Lomnicu. „Pri týchto líniových stavbách tu však máme veľké problémy, predovšetkým s majetkom štátu a získavaním súhlasu,“ vysvetlil Mokoš.

Zároveň navrhol vybudovanie cyklotrasy v smere od Popradu do Kežmarku. „Vo Veľkej Lomnici by sa odbočilo na Tatranskú Lomnicu, trasa by viedla okolo kempu, bola by vhodná aj pre rodiny s deťmi,“ priblížil. V súčasnosti sa pracuje na prvej etape cyklotrasy v smere od Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny. Projektová dokumentácia je vypracovaná, samospráva má aj stavebné povolenie. Mesto chce na jej výstavbu získať finančné prostriedky v rámci cezhraničného projektu. „Druhou etapou by mala byť trasa Tatranská Lomnica – Veľká Lomnica, tretia by mala viesť od Tatranskej Lomnice smerom do Smokovca a späť,“ povedal primátor Vysokých Tatier.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM