Martin Sýkora Správy

Tatranské hotely a zariadenia majú problém: Chýba kvalifikovaná sila

Zariadenia trpia nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Zhodli sa na tom tatranskí hlavní hoteloví hráči, ktorí rušili niektoré podujatia pre nedostatok personálu.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské hotely a zariadenia majú problém: Chýba kvalifikovaná sila
Zdroj: Dnes24.sk

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku sa stáva čoraz väčšou prekážkou rozvoja zamestnanosti a zvyšovania konkurencieschop­nosti Slovenska v stredoeurópskom priestore. Najvýraznejší je v segmente hotelov, reštaurácií a v cestovnom ruchu a trvá už zhruba dva roky.

Dovolenkárov pribúda, personálu nie

Situácia sa zhoršuje, čo je problematické v čase, keď cestovný ruch na Slovensku naberá na sile. V prvom polroku navštívilo Slovensko 2,3 milióna návštevníkov, čo je oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 o 18,9 % viac. Za prvých sedem mesiacov tohto roka to bolo 2,8 milióna dovolenkárov, čo je nárast až o 19,7 %.

PREČÍTAJTE SI AJ: Nárast počtu návštevníkov Tatier potvrdený: Na svete je ďalšia štatistika

„Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov sa ukázal počas letnej sezóny, kedy sme zaznamenali veľa návštevníkov, ale ukázalo sa, že členovia ZHR SR museli rušiť niektoré podujatia alebo nedokázali naplno obslúžiť hostí, pretože majú nedostatok personálu,“ uviedol generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky (ZHR SR) Marek Harbuľák, ktorý tvrdí, že napriek vysokej miere nezamestnanosti na Slovensku je stále ťažšie nájsť vhodných uchádzačov o zamestnanie. Zlú situáciu v tejto oblasti potvrdil aj prieskum, ktorý medzi ubytovacími a reštauračnými zariadeniami zorganizoval ZHR SR v júli a v auguste.

Skoro všetci majú rovnaký problém

Do prieskumu sa zapojilo 81 zariadení, pričom až 97 % z nich má problém s obsadením voľných pracovných miest a 86 % z nich pracovné miesta ponúka. Najčastejšie ide o pozíciu čašník, záujem zamestnať ich má až 76 % prevádzok, voľné pracovné miesta kuchárov ponúka 73 % zariadení a 37 % z nich hľadá aj pozíciu chyžnej.

„Dôvodom je nedostatok vhodných uchádzačov o zamestnanie a nezáujem o prácu. Vysoké nároky na zamestnanca sú až na treťom mieste. Miesto kuchára a čašníka, kde je nutná kvalifikácia, sa obsadzuje najhoršie,“ zhodnotil generálny sekretár ZHR SR.

PREČÍTAJTE SI AJ: Letná sezóna v Tatrách bola výnimočne úspešná: Stúpla nielen návštevnosť

Až polovica absolventov mieri za hranice

Zo 6000 absolventov, ktorí každý rok končia v súvisiacich odboroch, veľká časť odchádza do zahraničia. „Podľa našich informácií 40 – 50 % týchto ľudí odchádza študovať do zahraničia a dochádza tak k zbytočnej nadkvalifikácii,“ zhodnotil.

Hotely a reštaurácie sa nachádzajú v zložitej situácii, a aj preto je 83 % ubytovacích a stravovacích zariadení ochotných zamestnať aj pracovníka zo zahraničia. „Tento akútny stav sa pravdepodobne v najbližšom období prehĺbi. Zvyšuje sa záujem klientov o ubytovacie a stravovacie zariadenia, čiže je potrebné vytvárať nové pracovné miesta,“ uzavrel Harbuľák.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM