Monika Vengrínová Kultúra

Tatranské kultúrne leto pritiahlo pozornosť: 290 účinkujúcim tlieskalo 11 000 návštevníkov

Ani neustále upršané počasie neodradilo tisícky návštevníkov užívať si zábavu v rámci Tatranského kultúrneho leta. To sa skutočne vydarilo. Na pódiách sa za dva mesiace vystriedalo 290 účinkujúcich so siedmich krajín, pod pódiom im tlieskalo viac ako 11-tisíc divákov.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské kultúrne leto pritiahlo pozornosť: 290 účinkujúcim tlieskalo 11 000 návštevníkov
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Vysoké Tatry počas leta pre obyvateľov mesta i návštevníkov už po deviatykrát pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program pod názvom Tatranské kultúrne leto (TKL) 2014. Všetko vypuklo 13. júna tradičným otváraním turistickej a kúpeľnej sezóny a skončilo v uplynulú nedeľu obľúbenou tatranskou zábavnou dražbou. Počas dva a pol mesiaca mohli diváci vzhliadnuť tridsaťjeden programov, z toho pod holým nebom sa ich uskutočnilo až dvadsaťštyri a v interiéroch len sedem.

Trinásť žánrov, sedem krajín, 290 účinkujúcich

„Tatranskému publiku sa predstavilo 290 účinkujúcich, ktorí pricestovali zo siedmich krajín Európy, a to z Maďarska, Ukrajiny, Českej republiky, Poľska, Azerbajdžanu, Rakúska a Slovenska,“ vyratúva Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry a poukazuje aj na žánrovú rôznorodosť: „Dramaturgia Tatranského kultúrneho leta ponúkla široké spektrum až 13 rôznych žánrov umenia. Na tatranských pódiách sa počas leta prezentovala symfonická hudba, folklór, divadlo, world music, retro music, komorná hudba, zborový spev, dychová hudba, jazz, ľudová hudba, country, poprock a swing.“

Programy videlo vyše 11-tisíc divákov s priemernou návštevnosťou podujatia 361 ľudí. Najväčšej pozornosti sa tešil Tatranský juniáles a Záver TKL, ktoré boli organizované v Tatranskej Lomnici. Ďalej to bolo vystúpenie skupiny Komajota, ktorá odohrala koncert v prvej dekáde augusta v Starom Smokovci.

Latka opäť vyššie

Nechýbali ani obľúbené festivaly, divadelné Stretnutia, na ktorých sa tentokrát predstavili predovšetkým regionálni divadelníci, tí si „odkrútili“ jedenáste pokračovanie a svojich pravidelných fanúšikov si našiel už aj Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a speváckych zborov Eurorchestries Slovakia, ktorý sa uskutočnil po šiestykrát.

„Myslím si, že sa nám vlani podarilo opäť trochu zdvihnúť latku v ponuke kultúrneho vyžitia pre všetkých, ktorí do Tatier zavítali a túto stúpajúcu úroveň sme potvrdili aj tohtoročným zaujímavo žánrovo namixovaným kokteilom. Škoda len, že nás potrápilo daždivé počasie, ktoré nás neopustilo počas celého leta, ale o to viac si cením návštevníkov, že sa nedali odradiť a prišli sa s nami zabaviť,“ povedal na záver Bendík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM