Martin Sýkora Rôzne

Tatranské múzeum oslavuje: Za 60 rokov ho navštívilo vyše milión návštevníkov!

Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici si pripomína šesťdesiat rokov svojho vzniku. Bolo založené 1. apríla 1957 a ročne expozície vidí 30 tisíc návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské múzeum oslavuje: Za 60 rokov ho navštívilo vyše milión návštevníkov!
Zdroj: Dnes24.sk

V zbierke 60 tisíc predmetov

Múzeum do konca roku 1958 sídlilo v Podtatranskom múzeu v Poprade. Začiatkom roka 1959 sa presťahovalo do Tatranskej Lomnice, do Vily Széchényi, bývalého šľachtického letohrádku, kde už koncom leta bola verejnosti sprístupnená prvá stála expozícia s historickou, prírodovednou a národopisnou tematikou. Prvými pracovníkmi múzea boli historik Ivan Bohuš st., výtvarníčka a dokumentátorka Božena Mrhová a botanička Libuše Paclová. V roku 1968 sa múzeum zlúčilo s Výskumnou stanicou TANAP-u a presťahovalo sa do novovybudovaného objektu, ktorý navrhol architekt Pavol Merjavý.

Za šesť desaťročí svojej existencie múzeum zhromaždilo vo svojich depozitároch vyše 60 tisíc zbierkových predmetov, či už botanických, zoologických, historických, etnografických, alebo geologických a paleontologických.

Ak prirátame archívne dokumenty, fotonegatívy a historické knihy, tak celkovo sa vo fondoch múzea nachádza približne stoštyridsaťtisíc zbierkových a archívnych predmetov.

6 desaťročí, 1 milión návštevníkov

V samotnej expozícii je v súčasnosti vystavených vyše 1 500 exponátov rozdelených do prírodovednej, historickej a etnografickej časti, ďalšie sú uložené v depozitároch. „Múzejné zbierky majú mimoriadny význam pri inventarizácii prírodného bohatstva Tatier. Vďaka nim veda identifikovala napríklad kamzíka vrchovského tatranského ako jedinečný endemit vyskytujúci sa jedine tu, v Tatrách. V archívoch sú uložené herbáre staré aj vyše dvesto rokov. Tieto zbierky okrem nesmiernej historickej hodnoty sú však aj smutným dôkazom o ubúdaní vzácnych druhov z tatranskej prírody v dôsledku znečistenia ovzdušia, klimatickej zmeny, alebo jednoducho neúcty k prírode,“ vysvetlil Peter Fleischer, vedúci Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u.

Za šesťdesiat rokov existencie múzea si expozície prezrelo vyše milióna ľudí, v posledných rokoch jeho priestory ročne navštívi vyše tridsaťtisíc ľudí.

Náučno-vzdelávací profil múzea dopĺňajú ešte ďalšie tri objekty – vedecká a regionálna knižnica, informačné centrum a Expozícia tatranskej prírody, známa skôr ako botanická záhrada, ktorá je živou ukážkou tatranskej flóry v podmienkach imitujúcich reálnu tatranskú prírodu.

Zdroj: ŠL TANAPu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM