Peter Handzuš Rôzne

Tatranské svište on-line

On-line budú tento rok aj svište z Tatier.

Život jednej svištej kolónie zo Západných Tatier bude on-line. Projekt so živou kamerou a on-line vysielanie na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku tak pokračuje aj v tomto roku. Projekt nadväzuje na minuloročný priamy prenos z hniezda orla skalného.

Prelinkovanie bude možné aj cez stránku ministerstva životného prostredia www.enviro.gov.sk. Vytypované sú dve kolónie svišťov v nadmorskej výške 1900 metrov nad morom. Živé vysielanie je naplánované od júla do októbra, keď sa svište „zamurujú do nôr“ a uložia na zimný spánok.

„Teší ma fakt, že na tomto projekte pracujú ľudia z TANAPu s veľkým nadšením aj vo svojom voľnom čase. O to viac si vážim ich prácu. Prostredníctvom projektov intenzívneho sledovania živočíšnych druhov sa môže nielen odborná verejnosť, ale všetci naučiť veľa nového o ich živote,“ uviedol minister životného prostredia József Nagy.

Začiatok júna je obdobím, keď si svište upravujú a čistia svoje nory, aby koncom júna mohli priviesť na svet potomstvo. Svište sú v tomto období citlivé na vyrušovanie. Najvhodnejšia svištia rodina na sledovanie bude preto vybratá v prvej dekáde júla.

Rýchlo sa meniace klimatické pomery v alpínskom stupni a časté letné búrky s elektrickými výbojmi môžu spôsobiť prerušenie prenosu. V daždivom počasí sa môže stať, že sa svište na povrchu neukážu aj niekoľko dní. Diváci ich však budú môcť vidieť najmä v skorých ranných hodinách, keď sa pôjdu napásť. Veľmi zaujímavý pohľad sa im naskytne pri sledovaní svištej rodinky počas pekných dní, keď sa budú nielen kŕmiť, ale aj šantiť.

TASR dnes informovala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM