Monika Vengrínová Rôzne

Tatranskí poslanci s novou lanovkou nesúhlasia: Zamietli všetky zámery spoločnosti TMR!

Návrh spoločnosti Tatry Mounain Resorts (TMR) týkajúci sa výstavby lanovky medzi Skalnatým plesom a Hrebienkom požadujú poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vysokých Tatrách vylúčiť z projektu riešenia lyžiarskeho strediska v Starom Smokovci.

Ilustračný obrázok k článku Tatranskí poslanci s novou lanovkou nesúhlasia: Zamietli všetky zámery spoločnosti TMR!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci zamietli zmeny a doplnky územného plánu mesta súvisiace s rozširovaním lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici a nesúhlasia ani s výstavbou lanovky medzi Skalnatým plesom a Hrebienkom.

Poslanci zamietli všetky zámery TMR

„Tu bolo množstvo bodov, ktoré bolo treba vyriešiť. Ja sa nebránim aktivitám TMR, sú potrebné pre rozvoj cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách, avšak myslím si, že v prvom rade sa musia nastaviť pravidlá a forma spolupráce medzi mestom a TMR. Každý biznis by mal byť robený tak, aby boli obe strany spokojné,“ objasnil poslanec MsZ za Smokovce Róbert Gálfy. Dodal, že veľa domácich obyvateľov nie je spokojných s tým, čo sa v Tatrách deje. Poslanci chcú pripraviť isté body, na ktorých dodržiavaní budú trvať v prípade ďalších investícií TMR.

Spoločnosť plánovala zmeniť umiestnenie údolnej aj vrcholovej stanice lanovky Grand – Štart oproti pôvodnému projektu. Okrem toho chcela zmeniť aj koridor spomínanej lanovej dráhy a rozšíriť lyžiarsku trať Lomnica. Zámerom investora bolo tiež vybudovať lyžiarsky vlek medzi Tatranskou Lomnicou a medzistanicou Štart a rozšíriť úsek zjazdovky Esička. Okrem toho chcela TMR umiestniť na trati obslužné objekty a premostiť cestu 2/537 pre peších. Zmeniť plánoval investor aj pôvodné umiestnenie nového parkoviska, v rámci čoho mal byť vybudovaný aj kruhový objazd ako výjazd na cestu 2/537. Spoločnosť chcela tiež zmeniť využitie funkčných plôch budovy údolnej stanice starej visutej lanovky. Všetky tieto zámery mestskí poslanci zamietli.

Prioritou bude lyžiarske stredisko v Smokovci

„Týmto nezatvárame dvere TMR v rozvojových plánoch, ale treba sa dohodnúť. Predovšetkým chceme, kým sa bude ďalej budovať Lomnica, aby sa opäť oživilo stredisko v Smokovci. To nie je koniec, hoci je to škoda, mali sme možno intenzívnejšie rokovať s investorom, aby sme si povedali za akých podmienok to pôjde v Tatranskej Lomnici ďalej. Týmto je to oddialené o rok, pretože my prehodnocujeme zmeny územného plánu len raz ročne,“ konštatoval primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Komplexný návrh riešenia lyžiarskeho strediska v Starom Smokovci zo strany TMR bude riešený v samostatných zmenách a doplnkoch územného plánu mesta Vysoké Tatry po záverečnom stanovisku posudzovania vplyvov na životné prostredie, vzhľadom na rozsah zámeru. Zároveň MsZ požiadalo vylúčiť zo zámeru lanovku v úseku Hrebienok – Skalnaté pleso. „V žiadosti zatiaľ tento zámer nebol, poslanci však vyjadrili svoju vôľu, že s touto lanovkou nesúhlasia. Zatiaľ je veľmi predčasné hovoriť o nej, keďže najprv treba vybudovať lyžiarske stredisko v Smokovci,“ dodal Mokoš.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM