Martin Sýkora Rôzne Recept na dnes

Tatranský kuchár napísal svoj 26. ročník: Spojenie jeleňa, sena a lesných plodov

Tradičná tatranská kuchárska súťaž sa blíži k svojmu tridsiatemu jubileu. 26. ročník opäť ponúkol prehliadku toho najlepšieho, čo slovenská gastronómia obsahuje.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský kuchár napísal svoj 26. ročník: Spojenie jeleňa, sena a lesných plodov
Foto: Peter Handzuš

Každý ročník Tatranského kuchára je známy svojim zadaním. Naoko zradné kombinácie, ktoré však dokážu vytvoriť jedinečné a obdivuhodné gastronomické výtvory. Aj 26. ročník priniesol zdanlivo jednoduché zadanie – tri nosné suroviny. Boli nimi jeleň, seno, lesné plody. Kombinácia surovín robila poniektorým problémy.

„Hlavne sme to chceli mať v tatranskom štýle. Aj juniori to poňali veľmi štýlovo a moderne. Vidieť, že začali používať hlavu. Súťažiaci sa tým popasovali veľmi profesionálne. Výsledok stojí za to – je to chutné a kreatívne,“ uviedol Peter Babuľ, jeden z piatich porotcov.

Obavy však postupne vystriedala radosť najmä z juniorov, ktorí si aj s netradičnou kombináciou surovín poradili. „Súťažiaci sa s tým popasovali veľmi profesionálne. Výsledok stojí za to – je to chutné a kreatívne,“ dodal Babuľ. Porota okrem štandardného hodnotenia bodovala aj inováciu, pracovný i technologický postup, dizajn a dokonca aj čistotu pracoviska. „Kto si myslí, že urobí bordel a neuprace si po sebe je na veľkom omyle. Aj za to idú body dole. Dôležitý je aj čas,“ pokračoval porotca.

Tatranský kuchár 2017
24
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Súťažiacich najviac zaskočilo seno – surovina, v slovenskej gastronómii málo využívaná. „Senom sme niekedy kŕmili iba zvieratá, ale vieme, že sa dá použiť aj pre našu potrebu. Dokážeme zadymiť jedlo, urobiť odvary alebo nakladané mäsá na sene, ktoré zanechá určitú chuť,“ konštatoval Miloš Červenka, organizátor a predseda Tatranského klubu kuchárov a cukrárov.

Tatranský kuchár aj v tomto roku kráčal v duchu svetových trendov. Smer gastronómie už rok udáva chuť a novodobé spracovanie tradičných pochutín.

„Trendom je premeniť tradičné národné jedlá na moderný spôsob – dať tomu iný dizajn a zároveň uchovať chute, na ktoré sme zvyknutí z domu,“ vysvetlil Miloš Lachkovič, svetovo uznávaný gastronomický porotca a rozhodca.

„Najlepšie jedlo je také, že po ochutnaní vás vráti do detstva. Vtedy si poviete – aha, také jedlo mi varila moja babka. To sú dnešné topky,“ dodal Lachkovič. Slovensko sa môžu pýšiť viacerými šikovnými kuchármi, známymi po celom svete. Podľa Lachkoviča by ich mohlo byť ešte viac. Slovákom chýba väčšia priebojnosť, ktorá však neoplyvňuje kvalitu.

„Na Slovensku máme veľmi šikovných kuchárov aj mládež. Myslím si, že sa však boja ísť do zahraničia, čo je škoda. Keď hodnotím jedlá v zahraničí a porovnávam ich so slovenskými súťažami, majú naši – slovenskí kuchári veľký potenciál," uzavrel Lachkovič. Tatranský kuchár ukázal, že naša gastronómia nie je vôbec zlá. Niekedy si nevážime to, čo máme doma.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM