Martin Sýkora Iné športy

Tatranský pohár v behu na lyžiach ovládol Mlynár a ukrajinské reprezentantky

Na Štrbské Pleso pricestovali pretekári z 12 krajín. Premiérovo sa predstavili pretekári z Nepálu, Malajzie, Portugalska, Grécka a Macedónska.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský pohár v behu na lyžiach ovládol Mlynár a ukrajinské reprezentantky
Zdroj: ŠK Štrba

Okrem nich mali zastúpenie aj krajiny ako Bielorusko, Maďarsko, Bosna a Hercegovina, Macedónia, Poľsko, Česko, Ukrajina a Slovenská republika. V sobotnom šprinte klasickou technikou sa do kvalifikačných pretekov zapojilo 83 pretekárov a na Štrbskom Plese sa striedala hmla so snežením. „V ženskej kategórii v šprinte na 1,4 kilometra boli najrýchlejšie ukrajinské reprezentantky. Kvalifikáciu vyhrala Tetiana Antypenko, ktorá vo finálovom rozbehu skončila druhá za Katerynou Serdiuk. Tretia vo finále skončila Maryna Antsybor,“ informoval Matúš Jančík z ŠK Štrba, ktorý podujatie spoluorganizoval.

Najrýchlejšia Slovenka bola Barbora Klementová, ktorá obsadila 6. miesto. „Mužské šprinty na 1,6 kilometra najlepšie zvládol slovenský reprezentant Peter Mlynár, ktorý bol najrýchlejší aj v kvalifikácii. Druhé miesto obsadil Oleksii Krasovskij z Ukrajiny a tretí Slovák Miroslav Šulek,“ zhodnotil Jančík .

Tatranský pohár v behu na lyžiach 12/2017
9
Galéria
Zdroj: ŠK Štrba

V nedeľu boli preteky s intervalovým štartom voľnou technikou. V programe kontinentálneho pohára FIS boli preteky žien na 7,5 kilometra a mužov na 10 kilometrov. Medzi ženami opäť dominovali Ukrajinky. „Prvé miesto na troch 2,5 kilometrových okruhoch obsadila Tetiana Antypenko (20:43.9), druhá skončila Maryna Antsybor (20:48.6) a tretia Kateryna Serdiuk (20:52.7),“ hodnotil Jančík. Najlepšia zo Sloveniek bola Barbora Klementová (23:07.6), ktorá skončila desiata. Muži pretekali na 3,3 kilometrovej trati a tri kolá najrýchlejšie obehol Peter Mlynár (24:07.9), ktorý ešte do začiatku tretieho kola viedol rovnocenný súboj s dvomi Ukrajincami, s druhým Andriim Orlykom (24:21.0) a tretím Oleksiim Krasovskyim (24:38.2). Súčasťou druhého dňa bolo aj prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach dorastu a dospelých.

Domáci organizátorský tím zložený z tridsiatich dobrovoľných rozhodcov z obce Štrba opäť vytvoril výborné podmienky pre súťaženie, ktoré ocenili aj zahraničné výpravy. „Všetci účastníci si odniesli unikátny účastnícky odznak. Zahraničné tímy boli prekvapené aj výbornými snehovými podmienkami v Areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese, na ktorom sa lyžuje už od 28. októbra a aktuálne sú k dispozícii všetky trate od nového 700 metrového okruhu pre začiatočníkov až po 5 kilometrový homologizovaný okruh FIS,“ uzavrel Jančík.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM